Σελίδες

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ελληνική σημαία



Η ελληνική σημαία έχει εννιά ίσες οριζόντιες λουρίδες με χρώματα το άσπρο και το μπλε (4 άσπρες και 5 μπλε). Επάνω αριστερά έχει ένα άσπρο σταυρό μέσα σε ένα μπλε τετράγωνο, που συμβολίζει το επίσημο θρήσκευμα της Ελλάδας, το χριστιανισμό. 


Κάθε λουρίδα της σημαίας αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της λέξης «ελευθερία» και σε μία συλλαβή του «Ελευθερία ή Θάνατος».


Σύμφωνα με άλλη ερμηνεία οι 9 οριζόντιες γραμμές της Ελληνικής Σημαίας συμβολίζουν τις εννέα μούσες της Ελληνικής Μυθολογίας [Καλλιόπη (Επική Ποίηση), Κλειώ (Ιστορία), Ερατώ (ερωτική ποίηση), Ευτέρπη (Μουσική), Μελπομένη (Τραγωδία), Πολύμνια (Ιερή Ποίηση, γεωμετρία, μιμητική και γεωργία), Τερψιχόρη (χορός), Θάλια (κομωδία και ειδυλλικής ποίησης)Ουρανία (αστρολογία)]. 


Τα χρώματα της ελληνικής σημαίας αποφασίστηκαν το 1822 στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Το μπλε-γαλάζιο συμβολίζει το χρώμα της θάλασσας και το άσπρο το χρώμα των κυμάτων. Ορίστηκε ότι:
α) Η «κατά γη σημαία» (σημαία ξηράς) θα είχε χρώμα μπλε και θα διαιρούνταν σε τέσσερα ίσα τμήματα.


β) Η «κατά θάλασσαν σημαία» θα ήταν διπλή. Μια για τα εμπορικά πλοία και μια για τα πολεμικά πλοία. Η σημαία των πολεμικών πλοίων θα είχε εννιά οριζόντια παραλληλόγραμμα και ένα μπλε τετράγωνο στο οποίο θα υπήρχε ένας λευκός σταυρός. Αντίθετα η σημαία των εμπορικών πλοίων θα είχε και αυτή εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα αλλά το τετράγωνο θα ήταν άσπρο και ο σταυρός μπλε.


Η πρώτη ελληνική σημαία κυανό φόντο και λευκός σταυρός) σχεδιάστηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε το 1807 στη Μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο




Σ’ αυτή ο μοναχός Νήφων όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο του Γένους Επιφάνιο-Στέφανο Δημητριάδη, τους Λαζαίους, τονΚαρατάσο, τον Λιόλιο, τον Τσάμη και πολλούς άλλους. Οι καπεταναίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Μοναστήρι για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους για την Επανάσταση.


Η σημαία όπως καθορίστηκε από την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου διατηρήθηκε, ως επίσημη σημαία της Ελλάδας, μέχρι το 1978.


Η «ναυτική» σημαία έγινε επίσημη σημαία της χώρας στις 21-12-1978 και  γιορτάζει στις 27 Οκτωβρίου (παραμονή της επετείου του ΟΧΙ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου