Σελίδες

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Σιδηροδρομικό Μουσείου Θεσσαλονίκης


Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, λειτουργεί στο Δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού Ευόσμου από το 2001. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι του 1894. Ονομαζόταν παλιότερα Στρατιωτική Στάση – Σταθμός Διαλογής, μιας και λειτουργούσε ως στρατιωτικός σταθμός.


Στο μουσείο εκτίθενται χάρτες, στολές, τηλέγραφος, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα για ακύρωση εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, αντικείμενα του ΟΣΕ, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές κ.ά. βαγόνια παλαιών τρένων, ατμομηχανές και ένα βαγόνι-εστιατόριο του θρυλικού Οριάν Εξπρές, που κατασκευάσθηκε το 1883.
Μπορεί κανείς να δει ακόμη μια ξύλινη καρέκλα, στην οποία κάθισε το 1913 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν διαπραγματευόταν τη σύναψη ανακωχής των ελληνικών δυνάμεων με τους Βουλγάρους και τον τερματισμό του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.


Ψυχή του μουσείου είναι ο κ. Ευθύμιος Κοντόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, που έχει υπηρετήσει στο σιδηρόδρομο επί 35 έτη. Αφού συνταξιοδοτήθηκε έβαλε μπροστά την εκπλήρωση του ονείρου του: την ίδρυση του Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.





Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τη συνέντευξη που πήραν μαθητές του σχολείου μας από τον κ. Κοντόπουλο.

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Έτος Ίδρυσης: 2001
Διεύθυνση: Νέα Μοναστηρίου 7β, Τ.Κ. 56334, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 559590, 2310 599134
Ιστοσελίδα Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης:

1 σχόλιο:

  1. Κύριε δείτε και αυτό!
    http://www.youtube.com/watch?v=8XLrGtThNTg

    http://www.youtube.com/watch?v=zDlg8bXfNkw&feature=related
    Θεόδωρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή