Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Το λάμα



Το λάμα ονομάζεται στα ελληνικά προβατοκάμηλος, είναι θηλαστικό και είναι ένα είδος καμήλας. Έχει ύψος 1,20 μ. και βάρος περίπου 100 κ.


Το θηλυκό γεννάει μετά από 10 μήνες ένα μικρό το οποίο σε ενάμιση χρόνο μπορεί να κάνει δικιά του οικογένεια. Ζει στο Περού και στη Βολιβία

Περού

Βολιβία

Τα αρσενικά λάμα χρησιμοποιούνται ως μέσο μεταφοράς, επειδή μπορούν να διανύσουν 30 χλμ. την ημέρα, μεταφέροντας 60 κ. βάρος. Τα θηλυκά δεν χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αλλά για την παραγωγή μαλλιού. 



Είναι υπάκουα ζώα με καλή ισορροπία. Προτιμούν τα ψυχρά κλίματα. 



Έχουν μακρύ λαιμό, μακριά πόδια, μεγάλα μάτια και μακρύ τρίχωμα.



Όταν ενοχλούνται από κάποιον φτύνουν με μεγάλη ακρίβεια. Συνήθως δεν φτύνουν ανθρώπους. Μεταξύ των λάμα το φτύσιμο γίνεται για να διατηρηθεί η ιεραρχία στην ομάδα ή για να κρατήσουν σε απόσταση άλλα ενοχλητικά λάμα. Το σάλιο τους έχει πράσινο χρώμα με άσχημη μυρουδιά


Νίκος Π., Στ1΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου