Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΒΥΣΣΙΟΣ ΞΑΝΘΙΠΟΣ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ



Γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1947. Mεγάλωσε στη Mελβούρνη και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968, όπου σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο. Άρχισε να ζωγραφίζει το 1969, ενώ από τη δεκαετία του '70, και αξιοποιώντας τις επιστημονικές γνώσεις των βασικών του σπουδών, ασχολήθηκε στην αρχή με φωτοσχέδια και στη συνέχεια με ολογράμματα.



 Φωτοσχέδιο είναι η γραφή με φωτεινό μολύβι πάνω σε φιλμ που στη συνέχεια εκτυπώνεται σε φωτογραφικό χαρτί, ενώ ολόγραμμα είναι η καταγραφή πληροφοριών τριών διαστάσεων μέσω φωτεινής πηγής λέιζερ σε επιφάνεια δύο διαστάσεων. Αυτά αποτελούν τα κύρια εκφραστικά του μέσα. Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 επεκτείνει τις γνώσεις του στην ολογραφία σπουδάζοντας στο Richmond Holographic Studio του Λονδίνου (1985) και παρακολουθώντας μαθήματα στο Dark Room Eight (1988), καθώς και στο Royal College of Art (1990-2) της ίδιας πόλης. 



O Bύσσιος έχει παρουσιάσει φωτοσχέδια στην Aθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και ολογράμματα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη (Mακεδονικό Kέντρο Σύγχρονης Tέχνης και αίθουσα τέχνης Zήτα-Mι), και στη συνέχεια στην Aθήνα. Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ οι συμμετοχές του σε ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο ξεπερνούν τις τριάντα. 



Zει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου διατηρεί εργαστήριο ολογραφίας από το 1988.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου