Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Νυχτερίδα



Το μόνο θηλαστικό που μπορεί να πετά. Μοιάζει πολύ με ποντίκι, αλλά έχει φτερά. Πετά μόνο τη νύχτα. Ζει μέσα σε σπηλιές, βράχους, δέντρα σε ομάδες 50-500 ζώων. Οι νυχτερίδες δεν είναι μόνο σαρκοφάγες αλλά τρώνε έντομα και φρούτα. Στην Ελλάδα έχουμε την νυχτερίδα της Κρήτης που φτάνει έως και τους 13 πόντους στο μήκος.


Τα φτερά τους είναι μια λεπτή, ελαστική μεμβράνη με νεύρα. 


Είναι γνωστή για τρία πράγματα:

1.  Την πολύ καλή και ευαίσθητη ακοή της (μπορεί και ακούει το πέταγμα μιας μύγας σε απόσταση 10μ. τη νύχτα).
2. Το υπερηχητικό «ραντάρ» της, που την βοηθάει να βρίσκει το δρόμο της στο σκοτάδι. Έτσι αποφεύγει τα εμπόδια που δεν μπορεί να δει με τα μάτια της.
3.  Την αναπαραγωγή της που γίνεται μια φορά το χρόνο, το φθινόπωρο, πριν πέσει σε χειμερία νάρκη. Η κύησή της διαρκεί δύο μήνες.


Μια γνωστή φράση που σχετίζεται με τη νυχτερίδα είναι: «αυτός έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», που σημαίνει πολύ τυχερός.


Έρευνα επιστημόνων έδειξε ότι τα κόκαλα της νυχτερίδας δεν είναι κούφια, αλλά ολόγιομα.


Η νυχτερίδα είναι ωφέλιμη για τον άνθρωπο, γιατί καταναλώνει μεγάλες ποσότητες βλαβερών εντόμων (3.500 έντομα σε μια ημέρα) και για τα κόπρανά της που είναι άριστο λίπασμα.


Οι εχθροί της είναι η γάτα, το κουνάβι, η νυφίτσα, η κουκουβάγια και όπως πάντα ο άνθρωπος, γιατί ψεκάζει τα χωράφια που ζουν τα έντομα με τα οποία τρέφεται.


Ηρακλής Κ., Στ1΄ 

3 σχόλια:

  1. aytes oi plhrofories enai poly xrhsimes kai wraies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα! πριν 3 μέρες βρήκα έξω από την πόρτα μου δυο νεογέννητα νυχτεριδάκια, το ένα δυστυχώς δεν τα κατάφερε αλλά το άλλο δείχνει να πηγαίνει καλά! Θα ήθελα να μάθω πως μπορώ να το μεγαλώσω σωστά και τι χρειάζεται! Για πόσο καιρό θα πίνει γάλα και πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να τρώει κανονικά? Επίσης μέχρι πότε θα πρέπει να το ταΐζω κάθε δυο ώρες και εάν δεν το ταΐσω το βράδυ θα έχει πρόβλημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή