Σελίδες

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πηγές ενέργειας 1

Η ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί. Τις αποθήκες ενέργειας τις ονομάζουμε πηγές ενέργειας.


Στις πηγές ενέργειας δεν δημιουργείται ενέργεια αλλά μετατρέπεται μια μορφή ενέργειας σε κάποια άλλη, ώστε να είναι χρήσιμη στον άνθρωπο.

π.χ.
- Η μπαταρία είναι μια πηγή ενέργειας. Σε αυτήν αποθηκεύεται χημική ενέργεια και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.


- Η γεννήτρια μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική.


Διακρίνουμε τις πηγές ενέργειας σε:

α) αυτογενείς
β) τεχνητές


α) Αυτογενείς (φυσικές) πηγές ενέργειας
είναι ο ήλιος, το πετρέλαιο, οι πυρήνες ατόμων κ.ά. Η ενέργεια που παίρνουμε είναι αποθηκευμένη στις αυτογενείς πηγές από τη φύση, π.χ. τρόφιμα, πετρέλαιο, άνεμος κτλ.
β) Τεχνητές πηγές ενέργειας
είναι η μπαταρία, η γεννήτρια κ.ά. Η ενέργεια που παίρνουμε έχει αποθηκευτεί από τον άνθρωπο, π.χ. μπαταρία.

Αυτογενείς (φυσικές) πηγές ενέργειας:

Ήλιος
Η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο είναι ο ήλιος. Σχεδόν όλη η ενέργεια προέρχεται από τον Ήλιο. Αν δεν υπήρχε η ενέργεια του Ήλιου, κανένα είδος ζωής δεν θα υπήρχε στη Γη. Όλες οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε έχουν δημιουργηθεί από την ενέργεια του Ήλιου.


Την μεγάλη σημασία του Ήλιου είχαν αναγνωρίσει από την αρχαιότητα οι άνθρωποι. Έτσι οι περισσότερες αρχαίες θρησκείες τον είχαν θεοποιήσει. Στην αρχαία Ελλάδα αναφέρεται ο θεός Ήλιος.




Στην Αίγυπτο θεός του ήλιου ήταν ο Ρα




στη Ρώμη ο Σολ, στους Αζτέκους ο Χουιτσιλοπότστλι.


Με την ενέργεια του Ήλιου έχουμε φυσικό φως, θερμότητα, γίνεται η φωτοσύνθεση, λειτουργούν οι φωτοβολταϊκοί μετατροπείς και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.



Τρόφιμα
Στα τρόφιμα υπάρχει αποθηκευμένη χημική ενέργεια. Σε άλλα τρόφιμα υπάρχει αποθηκευμένη περισσότερη ενέργεια και σε άλλα λιγότερη, π.χ. στο μέλι υπάρχει περισσότερη ενέργεια αποθηκευμένη από ότι σε ίση ποσότητα ψωμιού.


Γαιάνθρακας (γαία = γη και άνθρακας = κάρβουνο)
Τον χρησιμοποιούμε ως καύσιμο στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ και γενικά για τη θέρμανση. 


Ήταν από τις πρώτες πηγές που αξιοποιήθηκαν από τον άνθρωπο. Η πιο συνηθισμένες μορφές γαιάνθρακα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι: 

ο λιγνίτης


ο λιθάνθρακας 


και η τύρφη


Πετρέλαιο
Χρησιμοποιείται για τη θέρμανση, τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, για την κίνηση αυτοκινήτων και πλοίων. Ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια, άρχισε να αξιοποιείται όμως μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα.


Τα κοιτάσματα πετρελαίου δημιουργήθηκαν από διάφορους ζωικούς και φυτικούς μικροοργανισμούς, που θάφτηκαν στο υπέδαφος πριν από εκατομμύρια χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου