Σελίδες

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

H θέση της Ευρώπης





Παρατήρησε τον παρακάτω παγκόσμιο χάρτη και προσδιόρισε τη θέση της Ευρώπης.


Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εκτείνεται στο ανατολικό ημισφαίριο. Μόνο ένα μικρό της μέρος βρίσκεται στο δυτικό ημισφαίριο. Επίσης, σχεδόν όλη η Ευρώπη εκτείνεται στη βόρεια εύκρατη ζώνη. Εξαίρεση αποτελεί ένα μικρό της τμήμα που ανήκει στο βόρειο πολικό κύκλο.


Η Ευρώπη ανατολικά είναι ενωμένη με την Ασία. Μαζί αποτελούν την Ευρασία της οποίας η Ευρώπη αποτελεί χερσόνησο. Χερσαία σύνορα της Ευρώπης με την Ασία αποτελούν τα Ουράλια όρη και ο Καύκασος.


Νότια της Ευρώπης βρίσκεται η Αφρική. Μεταξύ τους υπάρχει η Μεσόγειος θάλασσα. Ο πορθμός του Γιβραλτάρ (Ηράκλειες στήλες) αποτελεί το κοντινότερο σημείο μεταξύ των δύο ηπείρων (απόσταση 14 χλμ.).


Τα ακραία σημεία της Ευρώπης είναι:
Βορράς: Ακρωτήριο Φλίγκελυ, νήσος Ρούντολφ, Ρωσία. 
Νότος: Γαύδος, Κρήτη, Ελλάδα 
Δύση: νησίδα Μοντσίκ, νήσος Φαϊάλ, Αζόρες, Πορτογαλία. 
Ανατολή: Ένα ανώνυμο ύψωμα 535 μέτρων, στα βόρεια Ουράλια Όρη, Ρωσία.


Η Ευρώπη, εξαιτίας της θέσης, χαρακτηρίζεται ως «σταυροδρόμι τριών ηπείρων». Στα εδάφη της συναντώνται οι περισσότεροι λαοί της Γης. Στις πόλεις της πραγματοποιούνται μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις προϊόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των διεθνών συγκοινωνιών, με τις οποίες πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις των ανθρώπων και οι μεταφορές των προϊόντων. 

1 σχόλιο: