Σελίδες

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα

Το χειμώνα του 1825 έγινε η αποβίβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο (Μεθώνη). Η αποβίβασή του δεν μπόρεσε να αποτραπεί από τους Έλληνες, οι οποίοι πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Οι φιλονικίες μεταξύ των Ελλήνων συνεχίζονταν. Ο Κολοκοτρώνης και οι άλλοι οπλαρχηγοί ήταν φυλακισμένοι στην Ύδρα. Φυλακισμένος ήταν και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στην Ακρόπολη, όπου και δολοφονήθηκε.


Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις εμφύλιες συγκρούσεις των Ελλήνων.


Η ελληνική κυβέρνηση για να σταματήσει τον Ιμπραήμ, διόρισε ως αρχηγό τον πλοίαρχο Σκούρτη, αν και η σύγκρουση θα γινόταν στη στεριά. Ο στρατός του Σκούρτη διαλύθηκε στην πρώτη μάχη με τον εχθρό στο Κρεμμύδι. 


Ο Ιμπραήμ έδειξε από την αρχή πως είχε ιδιαίτερες στρατηγικές ικανότητες. Μπορούσε να ενεργεί με ταχύτητα και να αιφνιδιάζει τους αντιπάλους του. Προχώρησε και κατέλαβε όλη τη Μεσσηνία, σπέρνοντας την καταστροφή στο πέρασμα του.



Νιώθοντας την απειλή του Ιμπραήμ ο λαός ζητούσε από την κυβέρνηση να αποφυλακίσει τον Κολοκοτρώνη και τους άλλους οπλαρχηγούς, γιατί πίστευε πως μόνο αυτοί μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ορμή του Ιμπραήμ. Ο υπουργός Εσωτερικών Παπαφλέσσας, που είχε κι αυτός ευθύνη για τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη, συμβούλεψε να ελευθερωθούν οι φυλακισμένοι.  Έτσι δόθηκε γενική αμνηστία στους φυλακισμένους. 


Ο ίδιος ο Παπαφλέσσας πήγε στη Μεσσηνία και οχυρώθηκε πρόχειρα στο Μανιάκι με τους άντρες του, για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ.

Λιθογραφία, με φανταστική σύνθεση τη μάχη στο Μανιάκι


Η Μάχη στο Μανιάκι 20 Μαΐου 1826

Εκεί ο Παπαφλέσσας και οι συμπολεμιστές του έπεσαν πολεμώντας μέχρις ενός.

Σχέδιο από τη σκηνή που οι στρατιώτες του  Ιμπραήμ πασάς του φέρνουν το νεκρό σώμα του Παπαφλέσσα. Είναι το γνωστό «ΦΙΛΗΜΑ» του Μητσάκη (Α. Λαζαρίδης).





Κάνει κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα
για τη μάχη στο Μανιάκη.



   







Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να διορίσει τον Κολοκοτρώνη αρχιστράτηγο. Αυτός προσπάθησε να εμποδίσει τον Ιμπραήμ να εισβάλει στην Αρκαδία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο Ιμπραήμ κατέλαβε την Τριπολιτσά και προχώρησε προς το Ναύπλιο. 


Η μάχη των Μύλων της Ναυπλίας. Μακρυγιάννη Ι. - Ζωγράφου Π.



Στους Μύλους ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Μακρυγιάννης πρόβαλαν αποτελεσματική αντίσταση, αναγκάζοντας τον Ιμπραήμ να γυρίσει στην Τριπολιτσά με μεγάλες απώλειες 
(500 νεκροί έναντι μονάχα 1 Έλληνα).


Μακρυγιάννης


Ήταν δύσκολο για τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν σε κατά μέτωπο μάχη τον τακτικό στρατό του Ιμπραήμ, που τον είχαν οργανώσει Eυρωπαίοι αξιωματικοί. Αυτό το συνειδητοποίησε ο Γέρος του Μοριά και προτίμησε να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ εφαρμόζοντας την τακτική του κλεφτοπόλεμο






Χτυπούσε τον εχθρό αιφνιδιαστικά σε διάφορα μέρη, κυρίως νύχτα, και του προξενούσε μεγάλες φθορές. Με τον τρόπο αυτόν, κρατούσε τον τόπο επαναστατημένο. 




 Φαβιέρος, διοικητής του τακτικού ελληνικού στρατού από το 1825 - 1828.



Παράλληλα, η κυβέρνηση ανέθεσε στο Γάλλο συνταγματάρχη Κάρολο Φαβιέρo να οργανώσει τακτικό στρατό.



Τυφεκιοφόρος του τακτικού στρατού του 1826. Οι στολές είχαν παραγγελθεί στην Αγγλία ενώ το δερμάτινο κράνος γρήγορα αντικαταστάθηκε από το φέσι. 



Και ενώ αυτά συνέβαιναν στην Πελοπόννησο, ο Κιουταχής προχώρησε χωρίς να συναντήσει αντίσταση από τη Λάρισα στο Μεσολόγγι και το πολιόρκησε με 20.000 στρατό. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου κράτησε ένα χρόνο. Τον πρώτο καιρό οι γενναίοι πολεμιστές του αντιμετώπισαν νικηφόρα τους πολιορκητές. Ο Μιαούλης κατάφερνε να σπάει τον αποκλεισμό από τη θάλασσα και να τους εφοδιάζει με τα απαραίτητα.


Μιαούλης


Οι πολιορκημένοι μάλιστα, αφού συνεννοήθηκαν με τον Καραϊσκάκη και τους άλλους οπλαρχηγούς της Αν. Στερεάς, βγήκαν και επιτέθηκαν ταυτόχρονα στο στρατό του Κιουταχή, που αναγκάστηκε να αποσυρθεί και να περιοριστεί σε άμυνα.
Ο Ιμπραήμ, θεωρώντας πως ο Κιουταχής καθυστερεί αδικαιολόγητα στο Μεσολόγγι, πέρασε στη Ρούμελη, για να τον βοηθήσει.

1 σχόλιο: