Σελίδες

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Γιβραλτάρ – Ηράκλειες στήλες



Το Γιβραλτάρ (Αγγλικά: Gibraltar, στα Ισπανικά προφέρεται Χιμπραλτάρ) είναι μια μικρή βραχώδης χερσόνησος έκτασης 6,5 τ.χ. στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου

Σημαία του Γιβραλτάρ
Εθνόσημο του Γιβραλτάρ
Αποτελεί υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο στενό του Γιβραλτάρ ενώνονται η Μεσόγειος Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έχει πληθυσμό 28.034 κατοίκους.


Το αρχικό όνομα ήταν «βράχος του Ταρίκ» (Gibr al-Ţāriq), ή «όρος του Ταρίκ» (Αραβικά: جبل طارق, Jabal Ţāriq). Οι Άγγλοι κατέλαβαν το Γιβραλτάρ το 1704 και το προσάρτησαν στη Μ. Βρετανία.


Στις 10 Σεπτεμβρίου 1967 διεξήχθη δημοψήφισμα σχετικά με την επιστροφή του στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τους 12.762 που ψήφισαν, οι 12.138 τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της σύνδεσης με τη Βρετανία, ενώ μόλις 44 υπέρ της υπαγωγής του Γιβραλτάρ στην Ισπανία. 


Το 1969 η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα με το Γιβραλτάρ και ζήτησε να επιστραφεί στην Ισπανία. Τα σύνορα άνοιξαν πάλι στις 15 Δεκεμβρίου 1982, ενώ το αίτημα της Ισπανίας δεν έχει αποσυρθεί.


Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες οι Ηράκλειες στήλες (το σημερινό Γιβραλτάρ) ήταν η άκρη του κόσμου. Οι Ηράκλειες στήλες, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν δύο στύλοι που είχε τοποθετήσει ο Ηρακλής όταν πήγε τα μήλα των εσπερίδων στον Ευρυσθέα. 


 Μνημείο στο Γιβραλτάρ, άποψη από την Μεσόγειο

Μνημείο στο Γιβραλτάρ, άποψη από τον Ατλαντικό

Εικάζεται ότι οι στύλοι ήταν φάροι που προειδοποιούσαν τα πλοία για το σημείο από το οποίο έπρεπε να περάσουν. Οι φάροι αυτοί λειτουργούσαν και ως φρικτωρίες. Τις στήλες αυτές τις έστησε ο Ηρακλής στις δύο κωμοπόλεις που έχτισε ο ίδιος ο Ηρακλής στις δύο αντικριστές ακτές του σημερινού Γιβραλτάρ. Η μία ήταν στη Άβυλα, στην πλευρά της Αφρικής, και η άλλη στα Γήδειρα στην πλευρά της Ευρώπης



Έμβλημα της Ισπανίας

Οι στήλες αναφέρονται από αρκετούς αρχαίους έλληνες συγγραφείς, όπως ο Ησίοδος, ο Ηλιόδωρος, ο Διόνυσος ο Αλικαρνασσεύς, ο Διόδωρος και ο Στράβων (1500 χρόνια αργότερα).



Έμβλημα του Κάντιθ

3 σχόλια: