Σελίδες

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Φοίνικας (Φοίνιξ) νόμισμα


Ο Φοίνιξ αποτέλεσε το πρώτο και ασημένιο νόμισμα που κυκλοφόρησε στο ελληνικό κράτος. Κυκλοφόρησε το 1828 σε υποδιαιρέσεις του ενός, πέντε, δέκα, και είκοσι λεπτών, ενώ πέντε Φοίνικες αντιστοιχούσαν σε μία Αιγίδα. Υποδιαιρούνταν σε 100 λεπτά.

Κάνε κλικ εδώ για να δεις ¨λεπτά¨ του Φοίνικα.


Η δημιουργία του αποφασίστηκε από την Δ' Εθνοσυνέλευση στο Άργος. Πήρε το όνομά του από πουλί της μυθολογίας Φοίνιξ συμβολίζοντας την αναγέννηση της Ελλάδας.
Αντικατέστησε το Τουρκικό kuruş με ισότιμία
6 φοίνικες = 1 kuruş.


Κόπηκε μόνο ένας μικρός αριθμός νομισμάτων (13.612 νομίσματα). Οι περισσότερες συναλλαγές όμως στην Ελλάδα εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται με ξένα νομίσματα.


Η έλλειψη ακριβών μετάλλων οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στη δημιουργία ενός τραπεζογραμμάτιου αξίας 300.000 φοινίκων χωρίς να έχει τα αντίστοιχα κεφάλαια.


Το 1832, το νομισματικό σύστημα αναμορφώθηκε και δημιουργήθηκε η δραχμή η οποία και αντικατέστησε το Φοίνικα.


Στην μπροστινή όψη έχει μέσα σε κύκλο Φοίνικα με το σήμα του σταυρού από πάνω. Αριστερά του υπάρχουν ηλιακές ακτίνες και η κυκλική επιγραφή «Ελληνική Πολιτεία» και αριστερά η επιγραφή «Κυβερνήτης Ι. Α. Καποδίστριας». Στο κάτω μέρος υπάρχει η χρονολογία της Ελληνικής Επανάστασης (αωκα = 1821). Επίσης μια άγκυρα που δηλώνει τον τόπο κοπής, δηλαδή την Αίγινα. Είναι ναυτικό σύμβολο που εκφράζει την ασφάλεια, την ελπίδα και τη σωτηρία και την συναντάμε στη σημαία των Σπετσών καθώς και στο εφοδιαστικό των ποιμένων των Φιλικών.


Στην πίσω όψη απεικονίζονται η αξία ¨1ΦΟΙΝΙΞ¨ εντός δύο κλαδιών ελιάς δάφνης. Τα κλαδιά δένονται στο κάτω μέρος με ταινία.  Κυκλικά υπάρχει η επιγραφή «Κυβερνήτης Ι.Α. Καποδίστριας 1828»

2 σχόλια:

  1. Σωστή τοποθέτηση. Όλα αυτά που γίνονται αλληλοσυνδέονται πάντως . Αν αναλογηθεί κανείς το πως έχουν μεταβληθεί τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία με όλα αυτά που γίνονται με τα νομισματικά ταμεία και τους λίπους νταβατζήδες ( μετά συγχωρήσεως ), εάν δει κανείς την πορεία της σχέσης των νομισμάτων ( π.χ. 1 δολλάριο σε ευρώ ) θα καταλήξει ότι το τέλος είναι εύκολα προβλέψιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το "αωκα" είναι η χρονολογία 1821 σύμφωνα με το αρχαίο ελλήνικό αλφάβητο, επίσης ο φοίνικας είναι πουλί της αρχαιότητας που συμβολίζει την αναγέννηση. το "δεσιμο" που ανέφερες ν παρατηρήσεις σχηματίζει ένα τρίγωνο που εχει να κάνει μάλλον με τη θρησκεία αλλά μποεί και με τις τρείς δυνάμεις της γης αέρα φως νερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή