Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο τάρανδος


Ο τάρανδος γνωστός και ως καριμπού είναι ελάφι που ζει σε αρκτικές περιοχές. Ζει στη Β. Ρωσία, στην ευρωπαϊκή Ρωσία, στην Ασιατική Ρωσία, στη Β. Αμερική, στη Γροϊλανδία, στον Καναδά και στην Αλάσκα.


Το 10ο αιώνα εξαφανίστηκε από τη Σκοτία όπου επανεισήχθει το 1952.


Εξημερωμένους τάρανδους συναντάμε κυρίως στη βόρεια Σκανδιναβία καθώς και στη Ρωσία. Άγριοι τάρανδοι υπάρχουν στη Β. Αμερική, τη Γροϊλανδία και την Ισλανδία.


Το βάρος του θηλυκού συνήθως είναι 60-170 κ. Ο αρσενικός τάρανδος είναι μεγαλύτερος από το θηλυκό και μπορεί να φτάσει έως τα 300 κ. 


Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό αναπτύσσουν κέρατα. Στα γέρικα αρσενικά τα κέρατα πέφτουν το μήνα Δεκέμβριο, ενώ στα νεαρά αρσενικά την άνοιξη. Στα θηλυκά πέφτουν το καλοκαίρι.


Τα ήμερα ζώα έχουν πιο μικρά πόδια από τα άγρια και ζυγίζουν πιο πολλά κιλά. Οι τάρανδοι είναι μηρυκαστικά και έχουν στομάχι με τέσσερα μέρη. Τρώνε κυρίως λειχήνες τον χειμώνα. Επίσης τρώνε φύλλα από ιτιές και σημύδες όπως και βούρλα και χόρτα. Έχουν τη δυνατότητα να φάνε αρουραίους, τρωκτικά, πουλιά και αυγά πουλιών.


Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό των ταράνδων είναι τα δόντια τους. Έχουν μπροστινά δόντια μόνο στην κάτω σιαγόνα.
Τα καριμπού μεταναστεύουν σε μεγάλα κοπάδια μεταξύ της γενέθλιας περιοχής τους και της χειμερινής κατοικίας τους. Οι οπλές τους τους βοηθούν κινούνται στο χιόνι και να κολυμπούν.
Τα αρσενικά τις περισσότερες φορές χωρίζουν από την αγέλη και ζουν μόνα. Κύριοι εχθροί τους είναι οι λύκοι, οι λύγκες και οι αρκούδες. Επικίνδυνα είναι επίσης για τα μικρά των ταράνδων τα κοράκια αφού μπορούν να τα τυφλώσουν τρώγοντας τα μάτια τους.
Ευγενία Χ. / Έλλη Κ. ΣΤ1΄


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου