Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Κοάλα



Το κοάλα ζει στην Αυστραλία. Είναι φυτοφάγο και μαρσιποφόρο. Τρέφεται με τα φύλλα του ευκάλυπτου. Τα κοάλα είναι απειλούμενο είδος.


Η λέξη κοάλα βγαίνει από τη λέξη γκούλα της τοπικής διαλέκτου Νταρούκ. Οι Ευρωπαίοι το έλεγαν και “η ντόπια αρκούδα”


Φασκόλαρκτος στακτόχρους/Phascolarctos cinereus είναι η επιστημονική του ονομασία. Η λέξη “φάσκολος¨είναι ελληνική και σημαίνει ¨σάκος, μάρσιπος¨ και η λέξη ¨άρκτος¨ σημαίνει αρκούδα.


Τα κοάλα ζευγαρώνουν από Δεκέμβρη έως το Μάρτη. Γεννάνε ένα μικρό κάθε χρόνο. Αυτό μπορούν να το κάνουν για 12 έτη. Η κύηση διαρκεί 35 ημέρες.



Το μικρό κοάλα μένει στο μάρσιπο για έξι μήνες. Σε αυτούς τους μήνες τρώει μόνο γάλα και αναπτύσσει τα αυτιά, τα μάτια και τη γούνα του. Αφού βγει από το μάρσιπο μένει για 6 μήνες με τη μητέρα του.


Τα κοάλα τρώνε την ημέρα για 3-5 ώρεςΕίναι από τα λίγα θηλαστικά που έχουν δακτυλικά αποτυπώματα. Μάλιστα, τα αποτυπώματά τους μοιάζουν τόσο πολύ με τα ανθρώπινα, που ακόμα και με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε.

Άλμπα Π. /  Όλα Π., Στ1΄



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου