Σελίδες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Διονύσιος Σολωμός


"Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον 
από τούτο το αλωνάκι"
Δ. Σολωμός



Ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά έργα του Σολωμού. Αποτελείται από τρία σχεδιάσματα, δηλαδή προσχέδια, στα οποία ο ποιητής καταγράφει τις σκέψεις του, χωρίς όμως να δώσει μια τελειωτική και ολοκληρωμένη σύνθεση.


Το πρώτο σχεδίασμα γράφτηκε στο τέλος του 1826, σε οχτάστιχες στροφές με εξασύλλαβους και πεντασύλλαβους στίχους, το δεύτερο την περίοδο 1834-1844 σε ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους και το τρίτο από το 1844 και έπειτα σε ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ανομοιοκατάληκτους στίχους


Θέμα του ποιήματος είναι τα γεγονότα της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου, που διάρκεσε από τις 15 Μαρτίου 1825 έως τη 10η Απριλίου 1826. Κυρίως προβάλλονται οι 15 τελευταίες ημέρες από τη μάχη της Κλείσοβας μέχρι την απεγνωσμένη και ηρωική έξοδο την παραμονή των Βαΐων, που αποτελεί συνάμα την υψηλότερη και αποφασιστικότερη στιγμής της Επανάστασης. Τα γεγονότα του Μεσολογγίου, παρόλο που τα ζει ο Σολωμός από κοντά -σε πολλές περιπτώσεις οι κανονιές από το πολιορκημένο φρούριο ακούγονται μέχρι τη Ζάκυνθο-, ωστόσο δεν τα περιγράφει την ίδια στιγμή αλλά πολύ αργότερα.

Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις τους ¨Ελεύθερους Πολιορκημένους¨


ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ from peristeris.. on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου