Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Καφέ Αρκούδα


Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) είναι ζώο παμφάγο. Προτιμάει τις τροφές φυτικής προέλευσης (το 84% της διατροφής της είναι φυτικής προέλευσης και μόνο το 16% ζωικής). Τρώει μεγάλες ποσότητες τροφής. 


Τρέφεται με: 
βατόμουρα, άγρια κορόμηλα, κεράσια, μήλα, αχλάδια, σμέουρα, καρπούς σορβιάς, αγριοφράουλες, βελανίδια, καρπούς οξιάς αλλά και βολβούς, ρίζες και χόρτα. Επίσης τρώει μέλι, μικρά και μεγάλα θηλαστικά, έντομα, μυρμήγκια, βατράχια, 
σαλιγκάρια, ψάρια και χελώνες.


Στην Ελλάδα υπάρχουν καφέ αρκούδες στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα.




Κάνε κλικ εδώ για να επισκεφτείς τον «Αρκτούρο» και εδώ την «Καλλιστώ» ώστε να μάθεις περισσότερα για την καφέ αρκούδα στη χώρα μας.


Η καφέ αρκούδα ζει στην Ασία, την Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και τα όρη της βόρειας Αφρικής.






Αποτελεί το μεγαλύτερο θηλαστικό της ξηράς στην Ευρώπη.
Έχει 40-42 δόντια. Τα πόδια της έχουν πέντε δάχτυλα με καμπυλωτά νύχια.



Η μικρή της ουρά χάνεται μέσα στη γούνα της. Δεν βλέπει πολύ καλά σε απόσταση πάνω από τα 80 μ. Αντίθετα η ακοή και η όσφρησή της είναι πολύ ανεπτυγμένες. Όταν βαδίζει πατάει σε ολόκληρο το πέλμα της. Αν και μεγάλη είναι ευέλικτη και γρήγορη (ταχύτητα 40-50 χλμ. την ώρα). Μια ενήλικη αρκούδα μπορεί να φτάσει τα 1,10 μ. ύψος, ενώ σε μήκος 1,70-2,20 μ.




Η θηλυκιά καφέ αρκούδα έχει βάρος από 60-120 κ. Η αρσενική από 110-250 κ. Το βάρος που έχει εξαρτάται από την εποχή. Μεγαλύτερο βάρος έχει το φθινόπωρο πριν το χειμέριο ύπνο του και λιγότερο την άνοιξη όταν ξυπνάει από αυτόν. Η διάρκεια ζωής της είναι 20-25 έτη.



Κάθε 2-3 χρόνια τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο το θηλυκό γεννά 1-2 και σπάνια 3 μικρά. Αυτό συμβαίνει ενώ βρίσκεται σε κατάσταση χειμέριου ύπνου. Τα μικρά ζυγίζουν 250-400 γρμ. και είναι τυφλά.





Η αρκούδα το χειμώνα δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη (π.χ. σκαντζόχοιρος) αλλά σε χειμέριο ύπνο. 




Ας δούμε τις διαφορές μεταξύ των δύο όρων:


Χειμέρια νάρκη:
-  η θερμοκρασία του ζώου φτάνει περίπου τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (σχεδόν 0 °C)
-  οι παλμοί της καρδιάς και η αναπνοή μειώνονται πάρα πολύ
-  το ζώο ξυπνάει ανά διαστήματα για να αποβάλει
Χειμέριος ύπνος:
-  η θερμοκρασία της αρκούδας μειώνεται μόνο κατά ένα βαθμό από την κανονική (38 °C)
-  οι παλμοί της καρδιάς και η αναπνοή δεν μειώνονται σημαντικά
-  αν ενοχληθεί στη φωλιά της η αρκούδα ξυπνάει εύκολα



Κάνε κλικ εδώ για να γνωρίσεις 

το ¨ημερολόγιο της αρκούδας¨



Ηρακλής Κ./ Μαρία Ν., Στ1΄



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου