Τι ισχύει για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα; Έχετε αναρωτηθεί τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν στο περιβάλλον; Μήπως τελικά πρέπει να ανησυχούμε;
Η εξέλιξη της γενετικής επιστήμης συνέβαλε στην παραγωγή τροφίμων και οργανισμών με τροποποίηση του γενετικού τους κώδικα. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας της γενετικής μηχανικής είναι δυνατή η παραγωγή φυτών και ζώων ή ψαριών με νέες ιδιότητες. Τα νέα αυτά χαρακτηριστικά συνήθως αφορούν την ανθεκτικότητα τους σε ασθένειες, σε παράσιτα, στην ταχύτητα ανάπτυξής τους, στην εμφάνισή τους ή ακόμα και στη γεύση τους. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην ιχθυοκαλλιέργεια και γενικά στη διατροφή σε παγκόσμια κλίμακα.
Οφέλη γενετικά τροποποιημένων τροφίμων
· Μείωση χρόνου ωρίμανσης των φυτών ή δέντρων που τα παράγουν.
· Αυξημένη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και βλαβερούς οργανισμούς.
· Λιγότερη χρήση ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων.
· Αυξημένη αντίσταση σε ασθένειες, αύξηση της πολλαπλασιασμού.
· Μεγαλύτερη παραγωγή κρέατος, αυγών και γάλακτος.
· Λιγότερη χρήση εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων.
· Εξοικονόμηση ενέργειας.
· Αυξημένη παραγωγή τροφίμων για τον αυξανόμενο ανθρώπινο πληθυσμό της γης.
· Αντιμετώπιση του προβλήματος της πείνας και του υποσιτισμού, που μαστίζει σήμερα ένα πολύ μεγάλο αριθμό χωρών παγκοσμίως.
Κίνδυνοι γενετικά τροποποιημένων τροφίμων
· Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία: Μεταφορά αλλεργιών, δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά, πιθανότητα για άγνωστες επιδράσεις που μπορούν να έχουν σχέση με καρκίνο ή άλλες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.
· Κίνδυνοι για το περιβάλλον: Ανεπιθύμητη μεταφορά γενετικά τροποποιημένων χαρακτηριστικών σε άλλους οργανισμούς με φυσικούς τρόπους, απώλεια του πλούτου της βιολογικής διαφοροποίησης στο φυτικό και ζωικό βασίλειο, άγνωστες επιδράσεις σε μικρόβια ή άλλους μικροοργανισμούς του εδάφους.
· Υπάρχει ο κίνδυνος μερικές πολυεθνικές εταιρείες να μπορούν να ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.
· Αύξηση της εξάρτησης των φτωχότερων και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών από τις πλουσιότερες και βιομηχανοποιημένες χώρες.
· Εκμετάλλευση από τις πιο αναπτυγμένες χώρες των φυσικών πόρων άλλων πιο αδύνατων χωρών.
· Επέμβαση στους γενετικούς μηχανισμούς της φύσης και παραβίαση των εσωτερικών αξιών φυσικών οργανισμών.
· Ανάμειξη γονιδίων από βιολογικά διαφορετικούς οργανισμούς.
· Αντίθεση για την κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης που περιέχουν ζωικά γονίδια και αντίστροφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου