Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Διακυβέρνηση των επαναστατημένων Ελλήνων


Απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση και την εξάπλωση της Επανάστασης ήταν να υπάρχει μία κυβέρνηση που να συντονίζει και να κατευθύνει τον αγώνα. Αυτό το κατάλαβαν οι Έλληνες και έτσι από την αρχή του Αγώνα προσπάθησαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση.


Αρχικά συγκρότησαν τοπικές κυβερνήσεις που ονομάζονταν  «Τοπικοί Οργανισμοί». Αυτές ήταν
·         η Πελοποννησιακή Γερουσία για την Πελοπόννησο
·         η Γερουσία για τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και 
·         ο Άρειος Πάγος για την Ανατολική Στερεά.

Ο Δ. Υψηλάντης κατέβηκε στην Πελοπόννησο ως εκπρόσωπος της Φιλικής εταιρείας για να αναλάβει την ηγεσία του Αγώνα. Με αυτόν ήρθαν σε σύγκρουση οι πρόκριτοι. 

Επειδή όμως οι τοπικές κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να συντονίσουν τον αγώνα σε στεριά και θάλασσα, σε όλη τη χώρα  αποφασίστηκε να εκλέξει ο λαός βουλευτές, παραστάτες του έθνους. Αυτοί θα αποτελούσαν την Εθνοσυνέλευση η οποία θα έπαιρνε σημαντικές αποφάσεις.
Η πρώτη Εθνοσυνέλευση έγινε στην Επίδαυρο το Δεκέμβριο του 1821.
Τα πρώτα ζητήματα που απασχόλησαν την  Εθνοσυνέλευση ήταν η μορφή του νέου κράτους που θα δημιουργηθεί, ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας του και ποιοι θα αναλάβουν τη Διοίκηση.


Τα θέματα αυτά οδηγούν σε συγκρούσεις. Οι πρόκριτοι, που διοικούσαν τις κοινότητες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, θεώρησαν ότι είναι φυσικό να εξακολουθούν να ελέγχουν την κατάσταση, διατηρώντας όπως και στο παρελθόν. Θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Εμφανίζονται νέες ομάδες πολιτικών που διεκδικούν την εξουσία. 

Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Φαναριώτης που έπαιξε σημαντικό ρόλο ως πολιτικός στην Επανάσταση. Ο επίσης Φαναριώτης Θ. Νέγρης οργάνωσε τον Άρειο Πάγο.

Προέρχονται κυρίως από το Φανάρι, έχουν ευρωπαϊκή παιδεία και αρκετές γνώσεις για τη διοίκηση και οργάνωση του κράτους. Από την άλλη μερίδιο στην εξουσία ζητούν και οι στρατιωτικοί. Η διαμάχη αυτή μεταξύ των αντίπαλων ομάδων καταλήγει πολλές φορές σε ένοπλες συγκρούσεις με μεγάλες υλικές καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες. Περνούν έτσι σε δεύτερη μοίρα οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων.

Η πρώτη σελίδα του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος 
που εκδόθηκε στην Πιάδα το 1822(Αρχαία Eπίδαυρος).


Στην Α΄ Εθνοσυνέλευση:
- ψηφίστηκε το πρώτο ελληνικό σύνταγμα
- κηρύχθηκε η ανεξαρτησία των Ελλήνων
- δημιουργήθηκαν δύο σώματα: η βουλή (βουλευτικό) και η κυβέρνηση (νομοτελεστικό).

Η σφραγίδα του Εκτελεστικού και του Βουλευτικού
με την απεικόνιση της θεάς Αθηνάς.


Η Α΄ Εθνοσυνέλευση δεν έλυσε τα προβλήματα και οι διαμάχες συνεχίζονταν. Έτσι πραγματοποιήθηκε η Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος το 1823. Σ' αυτήν οι αντιθέσεις πολιτικών και στρατιωτικών εκδηλώθηκαν εντονότερες και ήταν δύσκολο να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου