Στις 21 Απριλίου του 1967 αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, και συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου κατέλαβαν την εξουσία στην πατρίδα μας με πραξικόπημα.
Η Χούντα των Συνταγματαρχών, ή Δικτατορία των Συνταγματαρχών, ή απλά Χούντα κατάργησε τις ατομικές ελευθερίες, διέλυσε τα πολιτικά κόμματα, εξόριζε, φυλάκιζε και βασάνιζε πολιτικούς και πολίτες ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Στις αρχές του 1973 η Χούντα των Συνταγματαρχών στην προσπάθεια της να περιορίσει τους φοιτητές έβαλε σε εφαρμογή το διάταγμα 1347 για τις επιστρατεύσεις, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορούσε να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν λόγω μαθημάτων. Το Φεβρουάριο του 1973 γίνεται η πρώτη κατάληψη της Νομικής Σχολής. Η κατάσταση θα κορυφώνονταν μόλις λίγες μήνες αργότερα.
14 Νοεμβρίου 1973:
Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφασίζουν αποχή από τα μαθήματα. Αρχίζουν διαδηλώσεις κατά της Χούντας.
Στις 8.30 μ.μ., αποφασίζουν την κατάληψη του Πολυτεχνείου.
15 Νοεμβρίου 1973:
Ο λαός στηρίζει τους φοιτητές. Τους εφοδιάζει με τρόφιμα, γραφική ύλη και φάρμακα. Το βράδυ αρχίζει να εκπέμπει για πρώτη φορά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ¨Ελεύθερων Πολιορκημένων¨, όπως αυτοαποκαλούνταν οι φοιτητές.
Ο πομπός είχε κατασκευαστεί μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη.
«Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία».
Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μίλτος Χαραλαμπίδης.
16 Νοεμβρίου 1973:
Ο κόσμος παρέμεινε στο πλευρό των φοιτητών. Οδοφράγματα άρχισαν να στήνονται στους δρόμους. Οι ασφαλίτες και τα τεθωρακισμένα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι πρώτες συγκρούσεις με την αστυνομία δεν άργησαν να γίνουν ενώ στις 7 μ.μ. ανακοινώθηκε και ο πρώτος νεκρός των συγκρούσεων.
17 Νοεμβρίου 1973:
Τα μεσάνυχτα και ενώ οι φοιτητές επέμεναν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα τανκ.
Ο κόσμος διαλύθηκε βίαια ενώ ο καπνός από τα δακρυγόνα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Στη 1.30 μ.μ. ο επικεφάλης του Τάγματος Στρατού έδωσε διορία στους φοιτητές να εγκαταλείψουν το κτήριο. Παρ' όλες τις απειλές οι φοιτητές παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα όπως "Κάτω η Χούντα και οι Αμερικάνοι".
Στις 2.50 π.μ. ο επικεφαλής διέταξε το τανκ να γκρεμίσει την πύλη του Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα εισέβαλλαν άντρες της αστυνομίας στο χώρο του Πολυτεχνείου χτυπώντας αλύπητα όποιον έβρισκαν.
Όπως φαίνεται και στο ιστορικό φιλμ που τράβηξε παράνομα Ολλανδός δημοσιογράφος, το άρμα μάχης AMX 30 έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές.
Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Η μετάδοση διακόπηκε με την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής.
Σε μερικά σημεία οι φαντάροι άφησαν τους φοιτητές να ξεφύγουν σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές. Μέσα σε λίγη ώρα το κτήριο είχε αδειάσει.
Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες.
Μπράβο, παιδιά!Κι εμείς-συγκεκριμένα εγώ- στο δικό μας ιστολόγιο (το πρώτο θρανίο)βάλαμε τραγούδια για το πολυτεχνείο!
ΑπάντησηΔιαγραφή