Σελίδες

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ιστορία της γάτας

Τις γάτες στην αρχαία Αίγυπτο τις θεωρούσαν ιερά ζώα. Αν κάποιος σκότωνε γάτα τον τιμωρούσαν με θάνατο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν και μια θεότητα με κεφάλι γάτας, την Μπαστ. Επίσης είχαν αφιερώσει μια πόλη σε αυτήν τη θεότητα. 
Για τη φροντίδα της γάτας υπήρχαν οδηγίες που δίνονταν από τον πατέρα στο γιο. Τοποθετούσαν μπροστά από τα σπίτια τους αγάλματα γατών ώστε να κρατήσουν μακριά τα κακά πνεύματα.

Αγαπούσαν τις γάτες διότι τους βοηθούσαν στο ψάρεμα, τους προστάτευαν από τα φίδια και επειδή σκότωναν τα ποντίκια. 
Μάλιστα είχαν και ειδικά νεκροταφεία για τις μούμιες γατών. Έβαζαν δίπλα στη νεκρή γάτα μικρές μούμιες ποντικιών για να έχουν παρέα.
Το 1890 σε ανασκαφές στην πόλη Bubastis, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 300.000 μούμιες γατών. Είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα με μάσκες. 
Όταν πέθαινε μια γάτα οι ιδιοκτήτες της ξύριζαν τα φρύδια τους σε ένδειξη πένθος και την θρηνούσαν ώσπου να ξαναφυτρώσουν τα φρύδια.


Υπάρχει μια ιστορία που δείχνει το μεγάλο σεβασμό των Αιγυπτίων για τις γάτες. Το 595 π.Χ. οι Πέρσες πολιορκούσαν μια αιγυπτιακή πόλη, αλλά δεν μπορούσαν να την καταλάβουν. Έδεσαν τότε πάνω στις ασπίδες τους ζωντανές γάτες. Οι Αιγύπτιοι, που δεν ήθελαν να χτυπήσουν τις γάτες, δεν χτύπησαν τους Πέρσες και έτσι αυτοί νίκησαν.

Οι Αιγύπτιοι δεν επέτρεπαν να μεταφερθούν γάτες έξω από τη χώρα τους. Με τους Ρωμαίους όμως, που κατέκτησαν την Αίγυπτο, οι γάτες έφυγαν από τη χώρα. Άλλοι πιστεύουν ότι τις γάτες πήραν από την Αίγυπτο οι Φοίνικες έμποροι και τις πήγαν στην Ιταλία. Τέλος, υπάρχει και η άποψη ότι τις γάτες τις έφεραν στην Ευρώπη οι Έλληνες που έκαναν εμπόριο με τους Αιγυπτίους. Οι Έλληνες ναυτικοί κατάφεραν να βγάλουν κρυφά από την Αίγυπτο 6 ζευγάρια γατών.

Άσχημα ήταν για τις γάτες τα πράγματα στα χρόνια του Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι σκότωναν τις γάτες γιατί πίστευαν ότι ήταν ζώα του διαβόλου, μιας και οι γάτες τριγυρνούν το βράδυ. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν πολύ τα ποντίκια, τα οποία μετέδωσαν στους ανθρώπους αρρώστιες. Έτσι, διαδόθηκε και η πανούκλα από την οποία πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι.
Οι γάτες έγιναν το 18ο αιώνα τα αγαπημένα ζωάκια των ανθρώπων. Το 19ο αιώνα ψηφίστηκαν νόμοι που προστάτευαν τις γάτες.
Έλλη Κ., Στ1΄


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου