Σελίδες

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ποιος είναι τελικά ο Καλλικράτης;

Αυτές τις ημέρες με τις Δημοτικές Εκλογές όλοι ακούμε για τον Καλλικράτη του οποίου το όνομα δόθηκε στην αναδιάρθρωση του διοικητικού χάρτη της χώρας.
Ποιος όμως ήταν ο Καλλικράτης;
Κάποιοι πιστεύουν ότι μιλάμε για τον Καλλικράτη τον αρχιτέκτονα που μαζί με τον Ικτίνο ήταν δύο περίφημοι αρχιτέκτονες του δεύτερου μισού του 5ου π.Χ. αιώνα στην αρχαία Ελλάδα. Ο Καλλικράτης εργάστηκε σε τέσσερα μεγάλα έργα της αρχαίας Αθήνας, σύμφωνα με αναφορές του Πλούταρχου:
- στα Μακρά Τείχη της πόλης (460 – 450 π.Χ.)
- στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών των Αθηνών
- στην ανοικοδόμηση ναού, αφιερωμένου στην Άπτερο Νίκη στην Ακρόπολη, το 448 π.Χ
- συνεργάστηκε με τον Ικτίνο για την ανέγερση του Παρθενώνα.
Ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης είχαν ιδιαίτερες γνώσεις μαθηματικών, αστρονομίας και της σφαιρικότητας της γης. 
Γι΄ αυτό και το νομοσχέδιο για τη "Nέα Aρχιτεκτονική Kράτους και Aυτοδιοίκησης" (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ) το μετονόμασαν σε ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.

Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι αναφερόμαστε στον Καλλικράτη τον πολιτικό εκ Λεοντίου Αχαΐας, ο οποίος έζησε τον 2ο αι. π.Χ. και κυβέρνησε την Αχαϊκή Συμπολιτεία. Οι συμπολιτείες, «κοινά», ήταν ενώσεις μικρών πόλεων με στόχο να αποκτήσουν δύναμη μέσα από τη συνεργασία τους. Ο Καλλικράτης δεν ήταν δημιουργός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, απλά την κυβέρνησε. 
Μάλιστα έμεινε γνωστός στην ιστορία για την υποτέλειά του στους Ρωμαίους και για το κατέδωσε σε αυτούς 1.000 συμπολίτες του που εξορίστηκαν στη συνέχεια από τους Ρωμαίους. Ο περιηγητής Παυσανίας τον χαρακτηρίζει ως τον «κακό δαίμονα όλης της Ελλάδας».

1 σχόλιο: