Σελίδες

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Διωναία η μυγοφάγος (Dionaea miscipula)

Η Διωναία η μυγοφάγος (Dionaea miscipula) είναι σαρκοφάγο φυτό της Βόρειας Αμερικής με δίλοβα φύλλα. Τρέφεται με μικρά ζώα (έντομα), τα οποία αιχμαλωτίζει στα φύλλα της.
Τα φύλλα της περιβάλλονται από αγκάθια και έχουν ευαίσθητες τρίχες στην εσωτερική τους επιφάνεια. Όταν τα έντομα καθίσουν στις ευαίσθητες τρίχες των φύλων το φυτό τα εκγλωβίζει, κλείνοντας τους δύο λοβούς του. 
Το κλείσιμο των λοβών οφείλεται σε τρεις ίνες (λεπτά νήματα που αποτελούν ένα σώμα φυτικό ή ζωικό) που υπάρχουν στο εσωτερικό των λοβών. Μία ή δύο από αυτές τις ίνες πρέπει να ερεθιστούν τουλάχιστον δύο φορές, ώστε να λειτουργήσει η ¨παγίδα¨. Έτσι, αποφεύγεται το φυτό να παγιδεύει άλλα αντικείμενα όπως σταγόνες νερού, μικρές πέτρες.
Συναντάμε το φυτό κυρίως σε περιοχές που δεν έχουν πολύ άζωτο (χημικό στοιχείο αέριο, άχρωμο και άοσμο, που αποτελεί τα τέσσερα πέμπτα του ατμοσφαιρικού αέρα). Τα έντομα παρέχουν στο φυτό το άζωτο που χρειάζεται.
Η διωναία αναπτύσσεται σε περιβάλλον υγρό, που να δέχεται την ηλιακή ακτινοβολία και κυρίως θερμό.

Ευγενία Χ., Στ1΄

4 σχόλια:

  1. na rotiso kati i dionea mou exi sinexos ta fila tis klista giati?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς δεν γνωρίζω να σου πω. Έχεις τέτοιο φυτό; Ενδιαφέρον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λογικα εχει πολυ αζωτο εκει η περιοχη !!διοτι οταν πανε τα εντομα και προσφερουν αζωτοο τοτε κλινει!!!αλλα υποθεσεις κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ua exei faei entomo kai kanei 8 meres na to xonecei

    ΑπάντησηΔιαγραφή