Σελίδες

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Πύθωνας

Ο πύθωνας είναι γένος ανιοβόλων φιδιών που ανήκουν στην οικογένεια των Πυθωνιδών και στην τάξη των Λεπιδωτών Ερπετών. Οι περισσότεροι πύθωνες υπάρχουν στην Αφρική και στην Ασία. Το μήκος του κυμαίνεται, ανάλογα με το είδος, από μερικά εκατοστά μέχρι και 10 μ. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν έχουν αδένες με δηλητήριο και σκοτώνουν τη λεία τους σφίγγοντάς την με τις δυνατές σπείρες τους. Από τα επτά είδη επικίνδυνο για τον άνθρωπο είναι ο «πύθων ο δικτυωτός», ο οποίος ζει στις ζούγκλες της Μαλαισίας και της Μιανμάρ. Το βάρος αυτού του πύθωνα μπορεί να φθάσει τα 120 κιλά.

Ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών έχασε τη ζωή του στη Φλόριντα όταν ο πύθωνας της οικογένειας το έσκασε από το κλουβί του και τυλίχτηκε γύρω από το κορμάκι του παιδιού με αποτέλεσμα να πάθει ασφυξία.
Ιδιοκτήτης του πύθωνα, που έχει μήκος 3,60 μέτρα, είναι ο σύντροφος της μητέρας της μικρής. Ο αλμπίνος πύθωνας βρισκόταν σε ένα κλουβί μαζί με ένα βόα σφιγκτήρα, μήκους δύο μέτρων. 
"Όταν ο ιδιοκτήτης ξύπνησε το πρωί το ερπετό δεν ήταν πια στο κλουβί. Έτρεξε στο δωμάτιο του κοριτσιού και, στο κρεβάτι του, είδε τον πύθωνα τυλιγμένο στο κορμί του δύστυχου παιδιού", ανέφερε ο σερίφης της κομητείας Σάμτερ. "Πήρε ένα μαχαίρι και χτύπησε το φίδι μέχρι που εκείνο άφησε το παιδί" πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι παρά τις μαχαιριές που δέχτηκε, ο πύθωνας ζει ακόμη. Το παιδί έφερε ίχνη από δαγκώματα στο κεφάλι και στα χέρια. "Για το ερπετό, αυτό το παιδί ήταν τροφή", είπε ο αστυνομικός. Οι πύθωνες αυτού του είδους τρέφονται με ζωντανά θηράματα. Στις ΗΠΑ δώδεκα άνθρωποι -μεταξύ των οπόίων πέντε παιδιά- έχουν χάσει τη ζωή τους από πύθωνες από το 1980.
Θεόδωρος Μ., Στ1΄

1 σχόλιο: