Σελίδες

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Φειδόχορτο ή Σκυλάκι (Arisarum vulgare)

Ανήκει στην οικογένεια των Αρωδών (Araceae). Είναι πολυετής πόα, ύψους 20-40 εκ., χωρίς υπέργειο βλαστό. Φυτρώνει σε μέρη σκιερά και υγρά, που δεν τα βλέπει πολύ ο ήλιος. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, ωοειδή, καρδιοειδή, πολύ φαρδύτερα στη βάση με δύο «αυτιά» δεξιά και αριστερά και είναι γυαλιστερά.
Ο μίσχος είναι μακρύς και λεπτός με πορφυρά στίγματα. Τ' άνθη του βγαίνουν πολλά μαζί μέσα σε προστατευτικό μεγάλο φύλλο, που φέρει κάθετες ραβδώσεις, το «βράκτιο» το οποίο μοιάζει με κεφάλι φιδιού ή με χειρολαβή γκλίτσας. 
Στο κατώτερο μέρος είναι ανοικτό πράσινο με κοκκινωπές ραβδώσεις, ενώ στο ανώτερο σκουροπράσινο ή πορφυροκαφέ. Τα άνθη είναι μονογενή χωρίς περιάνθιο (περιάνθιο = τα εξωτερικά μέρη του άνθους), τα κατώτερα 4-5 είναι θηλυκά και τα υπόλοιπα αρσενικά.
Είναι Μεσογειακό είδος και θεωρείται φαρμακόχορτο. Η ρίζα του είναι σαρκώδης. Όλο το φυτό έχει ένα δηλητήριο, το οποίο καταστρέφεται με βράσιμο ή αν ξεραθεί στον ήλιο.
Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται σαν σκόνη κατά της αρθρίτιδας και των ρευματισμών, πάντα με ιατρική οδηγία. Είναι ακόμα αποχρεμπτικό στην περίπτωση του άσθματος και του χρόνιου βήχα. Τα φύλλα του ερεθίζουν το δέρμα. Συνιστούν ακόμα τη ρίζα του κατά της πέτρας της κύστης.
Νίκος Κ., Στ1΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου