Σελίδες

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Βιτσέντζος Κορνάρος [(1553-1613;) ή 17ος αι.]

Κρητικός ποιητής, δημιουργός του έμμετρου ηρωικού μυθιστορήματος "Ερωτόκριτος", που θεωρείται το αρτιότερο επίτευγμα της κρητικής λογοτεχνίας (17ος αι. μ.Χ.). Για τη ζωή και το έργο του δεν υπάρχουν πληροφορίες άλλες, εκτός από εκείνες που δίνει ο ίδιος στο τέλος του έργου του: αναφέρει το όνομα Βιτσέντζος, το οικογενειακό όνομα Κορνάρος, τόπο γέννησης τη Σητεία και το Κάστρο (Ηράκλειο), όπου παντρεύτηκε:
Κ' εγώ δε θε να κουρφευτώ κι αγνώριστο να μ' έχου
μα θέλω να φανερωθώ, κι όλοι να με κατέχου
Βιτσέντζος είν' ο ποιητής και στη γενιά Κορνάρος
που να βρεθή ακριμάτιστος, σα θα τον πάρη ο Χάρος.
Στη Στείαν εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη,
εκεί 'καμε κι εκόπιασεν ετούτα που σας γράφει.
Στο Κάστρον επαντρέυτηκε σαν αρμηνεύγει η φύση,
το τέλος του έχει να γενή όπου ο Θεός ορίση.

Για την καταγωγή του υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη υποστηρίζει ότι είναι εξελληνισμένος Βενετός. Ταυτίζεται με έναν βενετοκρητικό Βιτσέντζο Κορνάρο, που γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1553 στην Τραπεζόντα της Σητείας, γιος του Ιάκωβου Κορνάρου καί της Ζαμπέτας Ντεμέτζο. Ήταν γόνος εξελληνισμένης και αρχοντικής βενετσιάνικης οικογένειας, πιθανότατα με μεγάλη περιουσία. Ο αδερφός του, Ανδρέας Κορνάρος, είχε γράψει μια Ιστορία της Κρήτης που δεν εκδόθηκε ποτέ. Έζησε στη Σητεία περίπου μέχρι το 1580 ενώ αργότερα εγκαταστάθηκε στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο). 
Εκεί έλαβε χώρα ο γάμος του με την Μαριέτα Ζένο, με την οποία απέκτησε και δύο κόρες, την Ελένη και την Κατερίνα. Πέθανε στον Χάνδακα το 1613 ή το 1614 από άγνωστη αιτία και θάφτηκε στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου. Αυτή η άποψη έχει γίνει αποδεκτή από τους περισσότερους μελετητές.
Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι ήταν ντόπιος ορθόδοξος Κρητικός. 
Με τον "Ερωτόκριτο", υμνεί τον έρωτα, την παλικαριά, τη σταθερότητα, τη φιλία, την υπακοή στον άρχοντα και την ιπποτική γενναιοφροσύνη. 
Εργογραφία:
- Ερωτόκριτος, έμμετρη μυθιστορία
- Η Θυσία του Αβραάμ, θρησκευτικό δράμα (παραδίδεται ανώνυμο αλλά θεωρείται πιθανόν έργο του Κορνάρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου