Σελίδες

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Οι πολικές περιοχές της Γης: Ανταρκτική







Η Ανταρκτική  βρίσκεται στο Νότιο Πόλο της Γης. Κάποιοι τη θεωρούν ήπειρο κάποιοι άλλοι όχι.
Είναι μονίμως καλυμμένη απο μεγάλα κομμάτια πάγου και χιόνι που ονομάζεται πολικό παγοκάλυμμα, σε αντιδιαστολή με το παγετωνικό κάλυμμα της Αρκτικής.
 Εδώ υπάρχουν πολύ λίγα φυτά. Κατοικείται κυρίως, στις ακτές της, από πιγκουίνους και φώκιες. Η έκτασή της είναι περίπου 14 εκατ. τετρ. χλμ.
Πιστεύεται ότι ήταν, στο μακρινό παρελθόν, προέκταση της αμερικανικής ηπείρου. Περιτριγυρίζεται από το Νότιο Παγωμένο Ωκεανό και λίγα νησιά. 
Η θερμοκρασία της Ανταρκτικής (- 91° Κελσίου το 1957) είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία της Αρκτικής. Σκεπάζεται από πάγους και έχει 6 μήνες ημέρα και 6 μήνες νύκτα.
 Για το κλίμα της Ανταρκτικής είναι γνωστό ότι η θερμοκρασία στις ακτές κατεβαίνει στους - 60° Κελσίου. Η χειμερινή περίοδος είναι από Απρίλιο έως Νοέμβριο. Η βροχή σχεδόν είναι άγνωστη, αλλά οι χιονοθύελλες και οι ισχυροί άνεμοι πολύ συχνοί.
Παγωμένο κύμα στην Ανταρκτική
Τα μόνα ζώα που υπάρχουν είναι μερικά άπτερα έντομα. Όσον αφορά όμως τον πλούτο των θαλασσών της και τον ορυκτό της πλούτο, αυτοί είναι τεράστιοι. 




Υπάρχει μεγάλος αριθμός από πιγκουίνους, φώκιες, φάλαινες και θαλάσσια πουλιά. Όσο για μέταλλα έχει πλούσια κοιτάσματα από γαιάνθρακες, σίδηρο νικέλιο, χαλκό κ.ά.
Πρώτος εξερευνητής της υπήρξε ο Γάλλος Υβ Ζοζέφ Καργκελόν (1771) και μετά ο Άγγλος Τζαίημς Κουκ (1773)


Πρώτος στο νότιο πόλο της Γης έφτασε ο Αμούνδσεν (Roald Engelbregt Gravning Amundsen) το 1911. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου