Ο όνος, ή κοινός γαϊδούρι, κατάγεται από την Αφρική. Οι αιγύπτιοι φαίνεται ότι το χρησιμοποιούσαν ως κατοικίδιο ζώο τουλάχιστον 3.000 χρόνια π.Χ. Από εκεί μεταδόθηκε η χρήση του στους κατοίκους της Μεσοποταμίας, τους Σουμέριους, από αυτούς στην Ιωνία της Μικρά Ασίας και τη Μινωική Κρήτη και από αυτήν στην Ελλάδα. Στην ομηρική εποχή ήταν ακόμα σπάνιος και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για ημιονοπαραγωγή (μουλάρια). Από τους Έλληνες αργότερα τον παρέλαβαν οι Ρωμαίοι.
Σύμβολο της υπομονής αλλά και σύμβολο λιτότητας και ταπεινότητας.
Είναι θηλαστικό. Ο γάιδαρος ο κατοικίδιος, προέρχεται από το γάιδαρο της Νουβίας, που κι αυτός με τη σειρά του προέρχεται από τον άγριο αφρικανικό. Έχει μεγάλα και μακριά αυτιά, ράχη πολύ στερεή, αλλά κυρτή πολύ στα πλάγια, λαιμό δυνατό με μικρή χαίτη και ουρά που καταλήγει στην άκρη σε μικρή φούντα.
Ο άγριος αφρικανικός, που ζει ακόμη σε άγρια κατάσταση σε μερικές περιοχές της Σομαλίας, έχει δύο είδη: τον της Νουβίας και τον της Σομαλίας. Ο Νουβικός ξεχωρίζει, γιατί έχει πολύ καθαρά στη ράχη το λεγόμενο σταυρό, δυο λουρίδες από σκούρο χρώμα. Ο Σομαλικός είναι λίγο μεγαλύτερος από τον προηγούμενο και ενώ έχει στη ράχη τη χαρακτηριστική μαύρη γραμμή, δε σχηματίζει όμως το σταυρό.
Από τα δύο παραπάνω είδη προέρχονται όλες οι σημερινές φυλές από τις οποίες οι πιο γνωστές είναι: της Καταλωνίας (Ισπανία), του Πουασού (Γαλλία), της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου