Σελίδες

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΑΙΔΊ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Πολλές φορές αναγκαζόμαστε είτε  εξαιτίας μιας παιδικής αρρώστιας ,είτε εξαιτίας μιας μέρας με άσχημο καιρό ακόμα και εξαιτίας ενός απροσδόκητου ραντεβού να πρέπει να αφήσουμε ένα παιδί μόνο στο σπίτι.

   Είναι φυσικό για τους γονείς να είναι λίγο ανήσυχοι  αφήνοντας τα παιδιά χωρίς επίβλεψη. Αλλά μπορείτε να νιώσετε έτοιμοι και σίγουροι με κάποιο σχεδιασμό και μια-δυο δοκιμές για το πως αυτό μπορεί να γίνει..  Το να μείνει ένα παιδί μόνο ,αν το χειριστείτε καλά ,μπορεί να είναι μια θετική εμπειρία για το παιδί σας καθώς θα το βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να νιώσει μια αίσθηση ελευθερίας.
  Σε γενικές γραμμές, δεν είναι μια καλή ιδέα να αφήνετε βέβαια τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών στο σπίτι μόνα τους . Κάθε παιδί είναι διαφορετικό σίγουρα , αλλά σε αυτή την ηλικία, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν την ωριμότητα και τις δεξιότητες για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σίγουρα  δεν μπορείτε να αφήσετε ένα 4χρονο ή και 8χρονο παιδί, αλλά δεν είναι ανάγκη να σκέφτεστε και να ανησυχείτε(υπερβολικά τουλάχιστον) για έναν 14χρονο έφηβο.
 Τί γίνεται λοιπόν με με τα παιδιά μέσης σχολικής ηλικίας αν είναι έκτακτη ανάγκη να φύγετε?Ειναι πραγματικά δύσκολο αυτό αλλά μπορεί να γίνει ,όπως ανέφερα,αν το κάνετε προσεκτικά και φυσικά αν έχετε παιδί πάνω από 9 ετών.,
   Πρώτα από όλα όμως  να μάθετε πως νιώθει το παιδί σας στην ιδέα να το αφήσετε κάποια στιγμή μόνο του.Πολλές φορές παρόλο που τα παιδιά λένε πως δεν έχουν θέμα αυτό προκύπτει με το να κλείσετε την πόρτα πίσω σας..Τότε ξεκινούν οι κλήσεις στο κινητό .Το παιδί δεν μπορεί να ησυχάσει αλλα δυστυχώς ούτε και εσείς.. Αν το παιδί δεν μπορεί μην το τολμήσετε..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ
ΤΙ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ  όμως αν πάρετε θετική απάντηση του τύπου "Γιούχου..Ναι μπορώ σίγουρα!!!" ?
    Πρώτα από όλα προέχει η ασφάλεια του παιδιού σας..Σκεφτείτε την περιοχή όπου ζείτε. Υπάρχουν γείτονες γύρω από το σπίτι σας που γνωρίζετε καλά και που εμπιστεύεστε για να βοηθήσει το παιδί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή είναι ως επί το πλείστον ξένοι? Ζείτε σε ένα πολυσύχναστο δρόμο ή  μήπως είναι μια ήσυχη περιοχή?Υπάρχει έντονη εγκληματικότητα στην περιοχή σας ή όχι.Αυτά είναι τα πρώτα που θα πρέπει να δείτε αν παραστεί ανάγκη να φύγετε ξαφνικά.
Αν έχετε απαντήσει αρνητικά στις περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις  καλύτερα να ακυρώσετε το ραντεβού σας ή να μην πάτε όσο σημαντικό και αν είναι αυτό που προέκυψε, τουλάχιστον μέχρι να υπαρχει ασφάλεια για το παιδί.

Είναι επίσης σημαντικό να εξεταστεί πώς το παιδί σας χειρίζεται διάφορες καταστάσεις. Εδώ είναι μερικές ερωτήσεις για να σκεφτείτε.

  • Μήπως το παιδί σας δείχνει ήδη σημάδια της ευθύνης με πράγματα όπως εργασίες, δουλειές του σπιτιού, και ακολουθώντας τις οδηγίες?
  • Πώς το παιδί σας χειρίζεται  απρόσμενες καταστάσεις? Πόσο ήρεμο μένει όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχετε  ή τα έχει προγραμματίσει?
  • Το παιδί σας κατανοεί και ακολουθεί κανόνες?
  • Μπορεί το παιδί σας να καταλάβει και να ακολουθήσει τα μέτρα ασφαλείας?
  • Παίρνει το παιδί σας υπεύθυνες αποφάσεις ?
  • Του έχετε διδάξει  και του έχετε μάθει πως στο τάδε συρτάρι υπάρχουν όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης ακόμα και της Αστυνομίας,Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ?
  • Γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που κάποιος άγνωστος χτυπήσει το κουδούνι
Αν το παιδί σας σε πολλά που ανέφερα μειονεκτεί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μείνει μόνο του.Αν πάλι πολλά βλέπετε να τα ακολουθεί τότε ξεκινήστε το πρόγραμμα 'ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΟΣ .Η ΜΟΥ"

Αφού έχετε συζητήσει τα πάντα,αφού το παιδί γνωρίζει όσα προανέφερα και λειτουργεί ψύχραιμα το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε  εικονικές στιγμές έκτακτης ανάγκης.Πχ.κάποιος ξένος χτυπάει  το κουδούνι σας ..Ζητάτε  από το παιδί να πράξει ..Αν δείτε λάθη εντοπίστε τα και ξανασυζητήστε τα.Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε μια παρόμοια κατάσταση όπως μια υποτιθέμενη πυρκαγιά.


Μετά από αυτές τις εικονικές περιπτώσεις πηγαίνετε για λίγα λεπτά στη διπλανή φίλη ή γειτόνισσά σας -αν μένετε σε πολυκατοικία- ή σε μια φίλη απέναντι ή δίπλα από το σπίτι σας -αν μένετε σε μονοκατοικία- έχοντας πει στο παιδί ότι θα είστε δίπλα ή απέναντι αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει όπως τα χετε ιεραρχήσει.
Παραμένατε την πρώτη φορά 10 λεπτά και τις επόμενες για 5 λεπτά παραπάνω από την προηγούμενη φορά και λειτουργήστε με τον ίδιο τρόπο.
Τέλος και ίσως το πιο δύσκολο ,είναι να δημιουργήσετε μια εικονική κατάσταση που θα την ξέρετε μόνο εσείς και όχι το παιδί ..Βάλτε κάποιο γνωστό σας ή φίλο σας  που δεν ξέρει το παιδί να πάει στο σπίτι ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ του .Αν δείτε να αντιδρά διαφορετικά από ότι μάθατε τότε το παιδί δεν είναι έτοιμο και πρέπει να επαναλάβετε όλα τα στάδια από την αρχή.
Αν  όμως το παιδί σας αντιδράσει έτσι όπως το διδάξατε ,έχει αποκτήσει πλέον αυτοπεποίθηση και έχει εξοικιωθεί  με όλα   δεν έχετε να φοβάστε τίποτα αν παραμείνει για λίγο μόνο του ..
ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ  ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ να υπάρχει ασφάλεια και να του έχετε διδάξει σωστά τι πρέπει να κάνει.Και αυτό δεν είναι εύκολο μάθημα..Χρειάζεται χρόνο ,τρόπο και φυσικά κανόνες που πέρα από τα αυτονόητα(δεν ανοίγουμε σε ξένους ,δεν μιλάμε στον υπολογιστή και δεν δίνουμε στοιχεία ότι είμαστε μόνοι μας σπίτι ,τα σημαντικά τηλέφωνα είνα μόνο για έκτακτη ανάγκη  κλπ) μπορείτε να θέσετε και άλλους κανόνες ανάλογα με το τι θεωρείτε εσείς σημαντικά και πρέπει να ελέγχει το παιδί.
ΠΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ..ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΟΥ ΜΑΘΕΤΕ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ..
Μηρτσέκη Βασιλική


1 σχόλιο:

  1. Όπως πολύ σωστά αναφέρεται στο άρθρο, το θέμα της ασφάλειας του παιδιού είναι πρωταρχικής σημασίας. Η κατάλληλη καθοδήγηση του παιδιού, μαζί με την εκπαίδευσή του στο συγκεκριμένο τομέα θα κάνει το γονιό να αισθανθεί καλύτερα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και την αυτοπεποίθηση του παιδιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή