Σελίδες

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

σβήστρα για πολύ μεγάλα λάθη

Οι ευτυχείς δάσκαλοι και δασκάλες της Α' τάξης,θα πρόσεξαν ότι ήδη τα μικρά τους έχουν ανακαλύψει τη χρησιμότητα της σβήστρας.
Η σβήστρα έχει κάτι το μαγικό και το λυτρωτικό ταυτόχρονα:μπορεί να εξαφανίζει τα λάθη.
Τα λάθη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαθησιακής πορείας αλλά και της ζωής. Με τα χρόνια συνειδητοποιούμε ότι τα λάθη είναι ένας ακόμη συντελεστής της μάθησης. Αν είμαστε εκπαιδευτικοί, μαθαίνουμε για την παιδαγωγική αξία του λάθους και για την αξιοποίησή του. Για ένα πρωτάκι όμως, η ιδέα του λάθους μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος, άσχετα αν το διαχειριστούμε με ήπιο και διακριτικό τρόπο.
Να τι μπορούμε να κάνουμε για να διασκεδάσουμε αυτό το άγχος:
  • Με δυο μεγάλα χαρτόνια (ροζ-μπλε) φτιάχνουμε μια εξωφρενικά υπερμεγέθη σβήστρα. 
  • Με μαρκαδόρο γράφουμε επάνω "σβήστρα για πολύ μεγάλα λάθη". 
  • Μια ωραία πρωία την πηγαίνουμε στην τάξη και λέμε στα πρωτάκια ότι βρήκαμε έναν τρόπο να σβήνουμε ακόμη και τα πολύ-πολύ-πολύ μεγάλα λάθη. 
  • Τους λέμε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν πια για τα λαθάκια που κάνουν στο τετράδιο, αφού εκείνα μπορούν να τα διορθώσουν ακόμη και με τις πιο μικρούλικες σβήστρες. Και πως, αν χρειαστεί, έχουμε κι αυτή τη μαγική σβήστρα, που την πήραμε από τη χώρα των γιγάντων (οι οποίοι φυσικά κάνουν και γιγάντια λάθη!).
  • Βρίσκουμε μια θέση για τη γιγάντια σβήστρα στην τάξη και την έχουμε εκεί για ασφάλεια.
  • Όταν κάποιος στενοχωρηθεί για κάποια στραβή γραμμούλα που έκανε στο τετράδιο, τον ρωτάμε αθώα:"Νομίζεις πως είναι τόσο μεγάλο το λάθος σου, που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τη γιγάντια σβήστρα; Ή μήπως θα τα καταφέρει κι η δική σου;"
  • Είναι πολύ πιθανό φυσικά να ζητήσουν τη βοήθεια της γιγάντιας σβήστρας μόνο και μόνο για να σας πειράξουν και να διακωμωδήσουν την κατάσταση. Τότε φυσικά, ετοιμαστείτε να δώσετε μια αυτοσχέδια παράσταση που θα προκαλέσει γέλιο και θα εκτονώσει την ένταση!
  • Η γιγάντια σβήστρα θα σας δώσει πολλές αφορμές για να μιλήσετε για δυσάρεστες ή επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν: φανταστείτε ότι στη χώρα των γιγάντων ένας νεαρός γίγαντας έκανε το μεγάλο λάθος να φύγει κρυφά από το σχολείο ή να σκαρφαλώσει στην ταράτσα ... και τώρα πώς θα το διορθώσει χωρίς τη μαγική σβήστρα;
  • Η σβήστρα για τα μεγάλα λάθη μπορεί ακόμη και να συμφιλιώσει δυο φιλαράκια που μάλωσαν και το έχουν μετανιώσει- αρκεί να το θέλουν- ή να σβήσει τα δυσάρεστα γεγονότα μιας κακής μέρα.
Είμαι σίγουρη ότι έχετε ήδη σκεφτεί κι άλλες χρήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου