Σελίδες

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

η ομάδα και η ...μακαρονάδα!

Να μια εύκολη και διασκεδαστική δραστηριότητα* που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόλις δημιουργήσετε τις πρώτες ομάδες στην τάξη σας:
Τι θα χρειαστείτε
ένα πακέτο χοντρά μακαρόνια
σελοτέιπ ή χαρτοταινία για κάθε ομάδα
Η δραστηριότητα
Μοιράστε τα μακαρόνια και τα σελοτέιπ σε κάθε ομάδα.
Πείτε τους ότι πρόκειται για άσκηση.
Ορίστε το χρόνο ολοκλήρωσης της άσκησης στα 4-5 λεπτά.
Ζητήστε από κάθε ομάδα να φτιάξει μια τρισδιάστατη κατασκευή η οποία θα στέκεται πάνω στο θρανίο, με τα υλικά που έχει.
Κηρύξτε την έναρξη και ...παρατηρήστε!
Τι να περιμένετε
Έχοντας δώσει ελάχιστες οδηγίες,οι μαθητές έχουν ένα πολύ ευρύ πεδίο πιθανών λύσεων. Αρχίζουν λοιπόν να συζητούν ζωηρά, να προτείνουν, να αντιτείνουν, να αποφασίζουν για το είδος της κατασκευής.
Παρατηρήστε το συσχετισμό δυνάμεων στην ομάδα. Ποιοι παίρνουν πρωτοβουλία; Ποιοι ακολουθούν; Ποιοι επιχειρηματολογούν και ποιοι επιβάλλουν τη γνώμη τους;
Στην πορεία της κατασκευής με ποιον τρόπο αντιμετωπίζουν τις αστοχίες; Έχουν ευελιξία στην ολοκλήρωση της εργασίας τους; Τους απασχολεί τι κάνουν οι άλλες ομάδες ή είναι αφοσιωμένοι; Πρωτοτυπούν ή κινούνται εκ του ασφαλούς;Υπολογίζουν σωστά την παράμετρο του χρόνου; Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους πληροί τις προϋποθέσεις; Διακρίνονται για την καλλιτεχνική ή την χρηστική διάσταση του έργου τους;
Σας εγγυώμαι ότι θα μάθετε πολύ περισσότερα για τους μαθητές σας την πρώτη μέρα μ' αυτόν τον τρόπο, παρά αν τους κάνατε εκατό ερωτήσεις!

*Η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για μαθητές μεγάλων τάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου