Σελίδες

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Βρέθηκαν τα αρχαιότερα λουλούδια σε τάφο στο Ισραήλ.



Στο Ισραήλ στο σπήλαιο Ρακεφέτ στις πλαγιές του Κάρμηλου όρους, ερευνητές του πανεπιστημίου της Χάιφα, βρήκαν το αρχαιότερο δείγμα λουλουδιών σε τάφο που χρονολογούνται πριν από σχεδόν 14.000 χρόνια. Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Σύμφωνα με το δημοσίευμα ανακαλύφθηκε τάφος τεσσάρων ανθρώπων που είχαν ταφεί σε κλίνη με λουλούδια.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι πρόκειται για ανθρώπους που ανήκαν στον προϊστορικό Νατούφιο πολιτισμό, ο οποίος ήταν εξαπλωμένος στις μεσογειακές περιοχές της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με την χρονολόγηση των σκελετών που έγινε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα οι σκελετοί έχουν ηλικία 11.700 έως 13.700 ετών. 



Οι Νατούφιοι, κυνηγοί-συλλέκτες, είναι οι αρχαιότεροι προϊστορικοί άνθρωποι που είναι γνωστό ότι συστηματικά έθαβαν τους νεκρούς τους σε κοιμητήρια κοντά στις καλύβες τους, παρά σε διάσπαρτα απομονωμένα μέρη. Οι τάφοι τους έχουν βρεθεί να περιέχουν χάντρες, πέτρινα εργαλεία και άλλα ενθύμια που συνόδευαν το νεκρό. Σε αυτά έρχονται τώρα να προστεθούν και τα λουλούδια. Ορισμένα φυτά αναγνωρίστηκαν ως αρωματικά είδη που βγάζουν όμορφα άνθη και ακόμα φύονται στις γύρω πλαγιές του βουνού. Στον τάφο βρέθηκαν ακόμη σε μεγάλη αφθονία οι λεγόμενοι φυτόλιθοι, χιλιάδες μικροσκοπικά φυτικά απολιθώματα, που προέρχονται από ποικίλα μη ανθοφόρα φυτά, όπως σπαθόχορτα, θάμνους, καλάμια κ.α. Οι αρχαιολόγοι συμπέραναν ότι οι Νατούφιοι, εκτός από λουλούδια, στόλιζαν τους τάφους και με πολλά άλλα φυτά.
Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες διαφωνούν για το πότε οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν λουλούδια στα ταφικά έθιμά τους. Το ερώτημα είναι αν τα άνθη στους τάφους είχαν για εκείνους τους προϊστορικούς ανθρώπους 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου