Σελίδες

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Κλασσικά Εικονογραφημένα


Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα αποτελούν μια σειρά κόμικς που ως θέμα της είχε σπουδαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Δημιουργήθηκαν στις Η.Π.Α. από τον Άλμπερτ Κάντερ (1ο τεύχος τον Οκτώβριο του 1941, Τρεις Σωματοφύλακες). Στις Η.Π.Α. η σειρά έφτασε τα 169 τεύχη σημειώνοντας συνολικά 200 εκατομ. πωλήσεις.  Σταμάτησε να εκδίδεται το 1962.


Στην Ελλάδα το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 1 Μαρτίου 1951 (¨Άθλιοι¨, Βίκτωρα Ουγκώ) από τις εκδόσεις Πεχλιβανίδη. Η σειρά κυκλοφορούσε δύο φορές το μήνα, την 1η και 15η  και έφτασε τους 180 τίτλους (60 με ελληνικά θέματα). Μέχρι το 1970 πωλούνταν εβδομαδιαίως 60.000-70.000 αντίτυπα.


Το τεύχος 43, ¨Περσέας και Ανδρομέδα¨/Οκτώβριος του 1953, αποτελεί την αρχή μιας σειράς (εξήντα περίπου τεύχη) των Κλασσικών Εικονογραφημένων με θέματα ¨Από τη Μυθολογία και την Ιστορία της Ελλάδος¨. Το σχέδιο του τεύχος ανήκει στον Κώστα Γραμματόπουλου και τα κείμενα στον Βασίλη Ρώτα.  


Η έκδοσή ¨Κλασσικών Εικονογραφημένων¨ στην Ελλάδα προκάλεσε αντιδράσεις. Πολλοί θεώρησαν την έκδοση κλασσικών έργων σε κόμικ ως ¨ευτελισμό¨, άλλοι φοβούνταν την "αμερικανοποίηση" της παιδείας των νέων. Μεταξύ των επικριτών της σειράς ο ακαδημαϊκός Ευάγγελος Παπανούτσος και ο λογοτέχνης Ασημάκης Πανσέληνος.


Βασικός υπεύθυνος για τα θέματα που θα κυκλοφορούσαν και τα κείμενα ήταν ο Βασίλης Ρώτας. Συμμετοχή είχαν και η Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, η Γεωργία Δεληγιάννη-Αναστασιάδη, η Ελένη Παπαδάκη. Γραφίστες και σχεδιαστές που συμμετείχαν στην έκδοση της σειράς ήταν οι Γιώργος ΒακαλόΜποστ, Κώστας ΓραμματόπουλοςΠαύλος ΒαλασάκηςΓεράσιμος ΛιβιεράτοςΤάκης ΚατσουλίδηςΓιάννης ΔραγώναςΒασίλης ΖήσηςΑλκμήνη ΓραμματοπούλουΝίκος Καστανάκης κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου