Σελίδες

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Το μακροβιότερο ελληνικό αλφαβητάριο.Το μακροβιότερο ελληνικό αλφαβητάριο υπήρξε το ¨Αλφαβητάριο(ν)¨ των Ι.Κ. Γιαννέλη και Γ. Σακκά, σε εικονογράφηση του Κ. Γραμματόπουλου, που κυκλοφόρησε το 1955


Το ¨Αλφαβητάριο(ν)¨ κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερο από 20 χρόνια (1955-1978), με παρεμβολή το 1973 του Αλφαβηταρίου Α΄ (Κολοβού, Παπανδρέου, Ανδρουτσοπούλου-Τσουρέκη) και του Αλφαβηταρίου Β΄ (Πορφύρη, Μπαϊρακτάρη). Στη διάρκεια αυτών των χρόνων το περιεχόμενό του παρέμεινε αμετάβλητο χωρίς να σημειωθεί οποιαδήποτε τροποποίηση.


Ο Κ. Γραμματόπουλος που ανέλαβε την εικονογράφηση του βιβλίου ήταν κάτοχος της έδρας στη Χαρακτική Σχολή Καλών Τεχνών και συγχρόνως έφερε μαζί του πολύτιμη εμπειρία από την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και περιοδικών. 

Οι ¨ήρωες¨ του, ο Μίμης, η Άννα, η Έλλη και η μικρή Λόλα αποτελούν μορφές αφαιρετικά σχεδιασμένες με μονοχρωμία. Το αποτέλεσμα του  εκπληκτικό, κάνει τις φιγούρες να φαίνονται ¨κολλημένες¨ πάνω στο βιβλίο.
Το ¨Αλφαβητάριο(ν)¨ ανατυπώθηκε το 1993-94 από εκδοτικούς οίκους της Αθήνας. 

Κάνε κλικ εδώ ή στην εικόνα
για να ξεφυλλίσεις το ¨Αλφαβητάριο¨. 


2 σχόλια:

  1. το δικό μου αλφάβητο.. απλώς τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό, ίσως, που δε γνωρίζουν πολλοί είναι πως τα μοντέλα που εικονίζονται στο βιβλίο (Άννα και Μίμης)είναι τα ίδια τα παιδιά του κ. Σακκά, τα οποία ο κ.Γραμματόπουλος έστηνε για να ποζάρουν. Η πληροφορία μεταφέρεται αυτούσια όπως αναφέρθηκε από την ίδια την κ.Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου δασκάλα-συγγραφέα, κόρη του κ. Σακκά, η οποία μας μίλησε ως καλεσμένη στα εγκαίνια του Μουσείου Μαθητικής Ζωής στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων.

    Άντα Ευαγγέλου
    δασκάλα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή