Σελίδες

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ο αρχαιότερος χάρτης του δυτικού κόσμου... είναι ελληνικός.



Τον αρχαιότερο χάρτη του δυτικού κόσμου ανακάλυψε ο Βέλγος αρχαιολόγος Τιερί βαν Κόμπερνολ, του πανεπιστημίου του Μονπελιέ. Η ανακάλυψη του κρατήθηκε μυστική ώσπου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες έρευνες. Ο χάρτης χρονολογείται το 500 π.Χ., βρέθηκε στη νότια Ιταλία και έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα γραμματόσημο. Απεικονίζει τη χερσόνησο της Απουλίας (Ιταλία) σε ένα κομμάτι λουστραρισμένου πήλινου βάζου. 



Στο χάρτη του Σολέτο (Σύλλιθος), όπως ονομάζεται , έχουν χαραχτεί τα ονόματα πόλεων στα ελληνικά. Η τοποθεσία των πόλεων δηλώνεται με μια κουκίδα, όπως συμβαίνει και στους σύγχρονους χάρτες. Οι ονομασίες των πόλεων είναι σημειωμένες με ελληνικά γράμματα αλλά στην αρχαία διάλεκτο που μιλούσαν οι κάτοικοι της περιοχής. Υπάρχει η ελληνική λέξη Τάρας, στη δυτική πλευρά της Αππουλίας και ο κόλπος του Τάραντα.


Με δύο παράλληλες, κυματοειδείς γραμμές σημειώνονται το Ιόνιο και η Αδριατική θάλασσα. Στο χάρτη αναφέρονται 13 πόλεις ορισμένες από τις οποίες υπάρχουν και σήμερα: Οτράντο, Σολέντο, Ουγκέντο, Λεύκα.
Ο χάρτης του Σολέτο αποτελεί την απόδειξη ότι οι Έλληνες άρχισαν να κατασκευάζουν χάρτες πριν από τους Ρωμαίους, όπως πιστεύονταν μέχρι σήμερα. Είναι σύγχρονος του Πυθαγόρα (6ος αρχές 5ο αι. π.Χ.) του οποίου η φιλοσοφική σχολή στον Κρότωνα βρισκόταν στην άλλη μεριά του κόλπου του Τάραντα. 


1 σχόλιο: