Σελίδες

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Οι «Σοκολατί λόφοι» των Φιλιππίνων.



Το νησί Bohol βρίσκεται στις Φιλιππίνες και σε αυτό συναντάμε τους ¨Σοκολατί λόφους¨ ή αλλιώς τα ¨Σοκολατένια φιλιά¨. Υπάρχουν τουλάχιστον 1.268 λόφοι. Κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 1.776. Οι λόφοι καλύπτουν μια έκταση μεγαλύτερη από 50 τ.χλμ. Το ύψος τους κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 30-50 μ. Ο μεγαλύτερος λόφος έχει ύψος 120 μ. Ο κύριος όγκος των λόφων βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. 


Το καφεδί χρώμα των λόφων δημιουργείται την εποχή της ξηρασίας όταν λόγο της έλλειψης νερού η βλάστηση μαραίνεται και παίρνει το ¨σοκολατί¨ της χρώμα. Σχετικά με την προέλευση των λόφων υπάρχουν διάφορες απόψεις. Η νεότερη επιστημονική θεωρία αναφέρει ότι είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας ηφαιστείων. Αντίθετα, η επικρατούσα θεωρία μιλάει ότι οι λόφοι είναι το αποτέλεσμα της ανύψωσης κοραλλιογενών σχηματισμών από ασβεστόλιθο, που με το πέρασμα του χρόνου πήραν το σχήμα τους από τη διάβρωση του νερού και του αέρα.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θρύλοι που αναφέρονται στη δημιουργία των λόφων:


- Σύμφωνα με μια παράδοση οι λόφοι δημιουργήθηκαν από τη μονομαχία δύο γιγάντων που πετούσαν ο ένας στον άλλον πέτρες και χώμα. Όταν οι δύο γίγαντες εξαντλήθηκαν από τη μάχη, συμφιλιώθηκαν και εγκατέλειψαν μαζί το νησί, αφήνοντας πίσω τους το πεδίο της μάχης τους. 




- Μια πιο ρομαντική παράδοση αναφέρει ότι ο γίγαντας Arogo ερωτεύθηκε την θνητή Aloya. Όταν αυτή πέθανε ο γίγαντας δάκρυσε και από τα δάκρυά του δημιουργήθηκαν οι λόφοι. 

- Σύμφωνα με μια άλλη, όχι και τόσο ρομαντική παράδοση, υπήρχε ένα χωριό που υπόφερε από ένα τεράστιο Carabao (νεροβούβαλο των Φιλιππίνων). Το Carabao κατασπάραζε ότι φαγώσιμο υπήρχε στην περιοχή. Έτσι, οι απελπισμένοι κάτοικοι του χωριού συνέλεξαν όλα τα χαλασμένα τρόφιμα που είχαν και του τα πρόσφεραν. Αυτό προκάλεσε ¨στομαχικά προβλήματα¨ στο νεροβούβαλο, το οποίο στο πέρασμά του απέβαλε τη χαλασμένη τροφή δημιουργώντας έτσι τους λόφους.




- Η τελευταία παράδοση αναφέρεται σε έναν γίγαντα ονόματι Dano που έτρωγε οτιδήποτε συναντούσε μπροστά του. Ο γίγαντας ερωτεύτηκε μια θνητή την Eng. Επειδή όμως ήταν… υπέρβαρος αποφάσισε να χάσει κιλά ώστε αυτή να τον αγαπήσει. Έτσι, άρχισε να αποβάλλει οτιδήποτε είχε φάει σκεπάζοντας την περιοχή με λόφους. Τελικά… τα κατάφερε, σύμφωνα με την παράδοση και η κοπέλα τον ερωτεύτηκε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου