Σελίδες

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Lanzarote: το ¨ηφαιστειακό νησί¨ με τα ιδιαίτερα αμπέλια


Στα Κανάρια Νησιά βρίσκεται το νησί Lanzarote γνωστό ως «ηφαιστειακό νησί». Η ονομασία του οφείλεται στο ότι, αν και το νησί είναι μικρό (έκταση 845,9 τ.χλμ.), έχει 300 ηφαίστεια.


Το 1/3 του νησιού είναι καλυμμένο με τέφρα και βασάλτη. Το 1730 σημειώθηκαν σε 30 ηφαίστεια μεγάλες εκρήξεις  που εκτόξευσαν λάβα και στάχτη σε μεγάλη απόσταση. Οι εκρήξεις αυτές διήρκεσαν 6 έτη. Αποτέλεσμα των εκρήξεων αυών ήταν να υπάρξει μεγάλη καταστροφή για την γεωργία του νησιού. Έτσι, οι άνθρωποι στράφηκαν προς την καλλιέργεια σταφυλιών που ευδοκιμούν μέσα στους ηφαιστειακούς κρατήρες. Τα σταφύλια που παράγονται είναι ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά φημισμένα σε όλο τον κόσμο και δίνουν ιδαίτερα καλό κρασί.




Στο νησί σημειώνονται ελάχιστες βροχοπτώσεις . Το πότισμα των αμπελιών γίνεται από την υγρασία που έχουν τα τοιχώματα των ηφαιστειακών κρατήρων. Έτσι, οι γεωργοί τοποθετούν τα αμπέλια σε ειδικούς λάκκους που σκάβουν, ώστε οι ρίζες να φτάσουν σε αρκετά μέτρα βάθους και να εξασφαλίσουν την απαραίτητη υγρασία. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου