Σελίδες

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Κάστρο Μύρινας


Αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα του Αιγαίου. Έχει έκταση 144 στρέμματα


Τα τείχη του έχουν μήκος 3.080 μ. και μέγιστο ύψος 120 μ.


Κτίστηκε πάνω στα ερείπια πελασγικών τειχών με υλικά της κλασικής ακρόπολης της πόλης. Βρίσκεται στα δυτικά της πόλης της Μύρινας σε βραχώδη και απόκρυμνη χερσόνησο που επικοινωνεί με τη ξηρά μόνο από τα ανατολικά.


Το 1886 οι βυζαντινοί (Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός) έκτισαν ένα μικρό και ισχυρό κάστρο. Τα χρόνια της ενετοκρατίας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επισκευές από το Μέγα Ναύαρχο της Ρωμανίας Φιλόκαλο Ναβιγκαγιόζι (1207-14) και το γιο του Λεονάρδο (1214-60).


 Περιλαμβάνε 14 πύργους 
 (ύψους 8 μ., πάχους 1,5 μ.),
βαθιά τάφρος στα ανατολικά 
(που σήμερα δε σώζεται)
και
150 κανόνια.


Υπήρξε διαχρονικά το πιο ισχυρό φρούριο της Λήμνου και η πόλη ονομαζόταν Κάστρο μέχρι και το 1955. Η σημερινή μορφή του κάστρου αποτελεί αποτέλεσμα διαφόρων οικοδομικών φάσεων. 



Τα περισσότερα στοιχεία του προέρχονται από την εποχή των Γατελούζων (αναφέρεται από τους περιηγητές ως Γενοβέζικο) και τις επισκευές που πραγματοποίησαν οι Οθωμανοί από το 1479 και μετά.





Εσωτερικά του κάστρου υπάρχουν ερείπια διαφόρων κτιρίων, σπηλιές και υπόσκαφα. Μεταξύ των ερειπίων υπάρχουν κτίρια διοίκησης και διαμονής της οθωμανικής φρουράς, αποθηκευτικοί χώροι, δεξαμενές, τζαμί, πυριτιδαποθήκη κ.ά.




Ανάμεσα στα ερείπια του κάστρου ζει πολυπληθής ομάδα ελαφιών, τα πλατώνια, που μεταφέρθηκαν από τη Ρόδο και πολλαπλασιάστηκαν. 




2 σχόλια:

  1. κάνε ανάρτηση και γράψε ΟΧΙ!!
    Όχι, Η παλιά διεπαφή του Blogger να ΜΗΝ καταργηθεί τους επόμενους μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην αρχή του πολύ καλού άρθρου, αναγράφεται πως το μήκος των τειχών φτάνει τα 3.080 μέτρα (κάτι που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω) και το μέγιστο ύψος τους, φτάνει τα...120 μέτρα!!!
    Φυσικά κάτι τέτοιο είναι απόλυτα αναληθές! Το μέγιστο ύψος του βράχου (πάνω στον οποίο είναι κτισμένο το κάστρο) φτάνει τα 90-95 περίπου μέτρα. Είναι σαν να λέμε λοιπόν, ότι τα τείχη είναι ψηλότερα απ'τον ίδιο το βράχο!
    Οι ίδιες οι φωτογραφίες αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει!
    Επίσης, διορθώστε τη χρονολογία: "Το 1886 οι βυζαντινοί (Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός) έκτισαν ένα μικρό και ισχυρό κάστρο"
    Φυσικά και δεν είναι 1886 αλλά προφανώς 1186.

    ΑπάντησηΔιαγραφή