Σελίδες

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης


Τι θα μάθουμε:
  • Για τις αλλαγές στην επιφάνεια της Γης.
  • Που οφείλονται αυτές οι αλλαγές.
  • Τι είναι η διάβρωση και που οφείλεται.


Η ηλικία του πλανήτη μας, της Γης, είναι περίπου 4.600.000 έτη. Στο διάστημα αυτό η μορφή της Γης δε μένει αναλλοίωτη. Αντίθετα, έχει αλλάξει πολλές φορές. 


Οι αλλαγές στην επιφάνεια της Γης οφείλονται σε:
  • εσωτερικές δυνάμεις (ηφαίστεια και σεισμοί)
  • εξωτερικές δυνάμεις (άνεμος και νερό: βροχή, χιόνι, ποτάμια, κύματα)


Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην επιφάνεια της Γης δεν γίνονται αντιληπτές από τον άνθρωπο, διότι πραγματοποιούνται πάρα πολύ αργά. Διαρκούν χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια και έτσι δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε στην καθημερινή ζωή.

Η μορφή του πεδίου της μάχης των Θερμοπυλών το 1979. Η πεδινή έκταση  δεξιά, που δημιουργήθηκε από τις προσχώσεις του Σπερχειού ποταμού, κατά τους Μηδικούς Πολέμους, ήταν θάλασσα.


- Το φαράγγι δημιουργήθηκε...
- Το δέλτα δημιουργήθηκε...

Διάβρωση ονομάζουμε το φαινόμενο της μείωσης των επιφανειακών πετρωμάτων από φυσικά αίτια. Ο άνεμος και το νερό μεταφέρουν υλικά από το ένα μέρος στο άλλο, σκάβουν βουνά και βράχια, ξεγυμνώνουν και λειαίνουν επιφάνειες, ανοίγουν στοές, σπήλαια, σήραγγες. Προκαλούν δηλαδή διάβρωση στο έδαφος.


Η διάβρωση που οφείλεται στο νερό ονομάζεται υδάτινη διάβρωση. Με αυτήν μικρά ή μεγάλα κομμάτια αποσπώνται από την επιφάνεια της Γης και με τη δράση του ανέμου μεταφέρονται μακριά. Έτσι, αλλάζει η μορφή της επιφάνειας και εκεί που μεταφέρονται τα διάφορα υλικά.



Κάνε κλικ εδώ για να δεις τη διάβρωση που δημιουργεί ένα ποτάμι.


Η διάβρωση που προκαλεί ο άνεμος στην επιφάνεια της Γης ονομάζεται αιολική διάβρωση.




Κάνε κλικ εδώ για να δεις τη διάβρωση των βράχων από τον αέρα.


Οι ποταμοί με την κίνησή τους μεταφέρουν υλικά (πετρώματα και άλλα υλικά) από ψηλά σημεία (βουνά) σε χαμηλότερα, σε πεδιάδες ή κοντά σε θάλασσα. Έτσι, δημιουργούνται νέα εδάφη που είναι γόνιμα για καλλιέργειες. Τα εδάφη αυτά ονομάζονται προσχωσιγενή.



Διάβρωση του εδάφους μπορεί να προκληθεί και από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η καταστροφή των δασών (πυρκαγιές, ανεξέλεγκτη υλοτομία) και η υπερβόσκηση.




Κάνε κλικ εδώ για να δεις πειράματα που μπορείς να κάνεις ώστε να κατανοήσεις καλύτερα την έννοια της διάβρωσης.

3 σχόλια:

  1. κύριε Δημήτρη το Δέλτα δημιουργήθηκε όταν ο ποταμός κατεβαίνει ορμητικά το διαδρομή του και έτσι μεταφέρει άμμο και χώμα μαζί του που ύστερα στερεοποιούνται και το νερό αντί να τα βυθίσει περνάει από δίπλα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή