Σελίδες

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Μελτέμι (μελτέμια) ή Ετησίες του Αιγαίου




Τα μελτέμια ή ετησίες είναι εποχικοί βορειοανατολικοί άνεμοι που κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι. Μεταφέρουν ψυχρές αέριες μάζες και διαμορφώνουν το κλίμα στα νησιά του Αιγαίου μετριάζοντας τη ζέστη του καλοκαιριού. 


Ξεκινούν το Μάιο μήνα και εξασθενούν το Σεπτέμβριο. Το Μάιο προς αρχές Ιουνίου φυσούν ελαφροί βόρειοι άνεμοι, οι λεγόμενοι πρόδρομοι που διαρκούν 2-3 εβδομάδες. Οι πρόδρομοι σταματούν προσωρινά τον Ιούνιο. Στο διάστημα αυτό πνέουν (φυσούν) κατά διαλείμματα βόρειοι άνεμοι με μικρή ένταση, οι διαλείποντες άνεμοι. Στη συνέχεια τα μελτέμια επαναρχίζουν με μέση ένταση 6-7 μποφόρ.


Η ταχύτητα τους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 55 χιλιομέτρων την ώρα. Στο ανοιχτό πέλαγος όμως ξεπερνάει τα 75 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να γίνουν θυελλώδεις.


Η ονομασία τους προέρχεται από την τουρκική λέξη "μελτέμ" που σημαίνει "εποχικός άνεμος", η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την ιταλική φράση "Mal Tempo", που σημαίνει κακοκαιρία. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το μελτέμι Ετήσιο (τησίαι).


Κατά τη διάρκεια της ημέρας η ένταση των μελτεμιών είναι μεγάλη, ενώ εξασθενίζει το βράδυ. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην επιφάνεια της ξηράς και την επιφάνεια της θάλασσας.


Τα μελτέμια καθαρίζουν την ατμόσφαιρα των πόλεων, κάνουν εντονότερο το γαλάζιο του ουρανού μας και έτσι μας επιτρέπουν να βλέπουμε περισσότερα αστέρια στον ουρανό τα βράδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου