Σελίδες

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα


Η Μεγάλη Πρέσπα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Βαλκανικής χερσονήσου με έκταση 288 τ.χλμ. Τα 37 τ.χλμ. ανήκουν στην Ελλάδα. Βρίσκεται υψόμετρο 853 μέτρα και έχει μέγιστο βάθος περίπου 50 μέτρα. Τη Μεγάλη Πρέσπα μοιράζονται τρεις χώρες: η Ελλάδα, η Αλβανία και η Π.Γ.Δ.Μ. (Σκόπια)


Η Μικρή  Πρέσπα, βρίσκεται 0.50-1.20 μέτρα ψηλότερα από τη Μεγάλη Πρέσπα, έχει έκταση περίπου 44τ.χλμ., και το μεγαλύτερο βάθος της δεν ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το μεγαλύτερο τμήμα της ανήκει στην Ελλάδα και ένα μικρό της τμήμα στα δυτικά, ανήκει στην Αλβανία. Τις δύο λίμνες χωρίζει μια στενή λουρίδα ξηράς με μήκος περίπου 5 χλμ. και πλάτος 8-1.100 μ. Ένα θυρόφραγμα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των δύο λιμνών.


Οι δύο λίμνες δημιουργούν τη λεκάνη των Πρεσπών η οποία σχηματίστηκε πριν από 1-70 εκατομμύρια χρόνια. Στην αρχή δημιουργήθηκε μια μόνο λίμνη η Πρέσπα. Κατά τα τελευταία όμως δεκάδες χιλιάδες χρόνια δημιουργήθηκε μια αμμώδη λωρίδα γης που διαχώρισε ένα τμήμα της και δημιούργησε τη Μικρή Πρέσπα.


Το 1974 δημιουργήθηκε ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών, που είναι ο μεγαλύτερος της Ελλάδας. Προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, ενώ η Μικρή Πρέσπα προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος.

Κάνε κλικ εδώ ή στην εικόνα για να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.


Στις Πρέσπες υπάρχουν 1.500 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Στα νερά των λιμνών ζουν 17 είδη ψαριών και 11 είδη αμφιβίων. Ακόμη συναντάμε 40 είδη θηλαστικών, 20 είδη ερπετών και 260 είδη πτηνών. Εδώ φωλιάζουν και αναπαράγονται κάποια από τα πιο σπάνια είδη υδρόβιων πτηνών. Συναντάμε τους πελεκάνους της Δαλματίας (Αργυροπελεκάνους) που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. 1000 ζευγάρια έχουν απομείνει σε όλο τον κόσμο και 150 από αυτά διαβιούν στη συγκεκριμένη περιοχή.


Στη Μικρή Πρέσπα υπάρχει και το νησί του Αγίου Αχιλλείου του οποίου οι μόνιμοι κάτοικοι φτάνουν τους 130.


Κάνε κλικ εδώ ή στην εικόνα για να γνωρίσεις το νησί του Αγ. Αχιλλείου και τη Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου.










1 σχόλιο:

  1. πολύ ωραία ανάρτηση,
    για μας που ζούμε μακρυά από υδροβιότοπους είναι σημαντικό να παίρνουμε κάτι από την δροσιά τους μέσα από τόσο ωραίες αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή