Σελίδες

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Πολικός αστέρας (Polaris)


O Πολικός Αστέρας  (Polaris) είναι ένας τριπλός αστέρας. Αποτελεί το λαμπρότερο αστέρι του αστερισμού της Μικρής Άρκτου. 


Η ονομασία του όπως και το συνώνυμο «Αστέρι του Βορρά» οφείλεται στο ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Βόρειο Ουράνιο Πόλο ( 0,7° / 40 λεπτά). 


Η μικρή του απόσταση από το Βόρειο Ουράνιο Πόλο δίνει σε έναν παρατηρητή χωρίς τηλεσκόπιο, την εντύπωση ότι είναι  ακίνητος  και ότι οι άλλοι αστέρες περιστρέφονται γύρω από αυτόν. 


Η απόσταση αυτή έχει υπολογιστεί ότι θα μειώνεται έως το 2100 (ελάχιστη τιμή  0.4603° / 26,5 λ.) και στη συνέχεια θα αρχίσει να αυξάνεται. Τη θέση του πολικού αστέρα θα καταλάβει σε περίπου 12.000 έτη ο αστέρας Βέγα (Vega). 


Ο Πολικός Αστέρας είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια όλου του έτους, ενώ δεν είναι ορατός στο νότιο ημισφαίριο.


Αποκαλείται «ο χρησιμότερος πρακτικά αστέρας στον ουρανό» αφού χρησιμεύει ως σημείο προσανατολισμού τόσο στη θάλασσα (ναυσιπλοΐα) όσο και στην ξηρά, λόγω της σταθερής του θέσης.
Κατά την κλασική αρχαιότητα  (500 π.Χ.-323 π.Χ.) ο Πολικός Αστέρας δεν βρισκόταν τόσο κοντά όσο σήμερα από το Βόρειο Ουράνιο Πόλο και ονομαζόταν Φοινίκη.


Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ο Πολικός Αστέρας είναι ο πιο φωτεινός αστέρας στον ουρανό. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Είναι μόλις ο 48ος σε φωτεινότητα. Ο φωτεινότερος αστέρας όλων είναι ο Σείριος.


Αστέρας: ουράνιο σώμα που εκπέμπει φως και θερμότητα.
Τριπλός αστέρας: τρία διαφορετικά άστρα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, που δείχνουν σαν να αποτελούν έναν αστέρα.
Μικρή Άρκτος: Αστερισμός / Ομάδα πλανητών που βρίσκεται στην ίδια περιοχή του ουράνιου θόλου και δείχνουν ακίνητοι, ενώ στην πραγματικότητα κινούνται (κάθε 72 έτη προχωρούν περίπου 1 μοίρα). Οι αστερισμοί παίρνουν την ονομασία τους από το σχήμα που δημιουργεί η διάταξη των πλανητών τους.
Βόρειος Ουράνιος Πόλος: Το βόρειο σημείο προέκτασης του άξονα περιστροφής της Γης που τέμνει τον ουράνιο θόλο (ο ουρανός που παρατηρείται από τους κατοίκους της Γης).
Ναυσιπλοΐα: η μετακίνηση ή μεταφορά από έναν τόπο σε άλλο με πλοίο.



Κάνε κλικ εδώ για να ακούσεις το τραγούδι ¨Τ΄ αστέρι του βορριά¨ του Μάνου Χατζιδάκι.

2 σχόλια:

  1. υπέροχο, ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το αστέρι του βοριά... είχα πάθει πλάκα μικρός...
    ένας φίλος μου, αυστριακός, στις διακοπές του καλοκαιριού, μία ωραία έναστρη νύχτα, προσπαθούσε να μου δείξει τον Πολάρις... εγώ τίποτα... ποιο πολάρις έλεγα... μετά τις διακόπες, μετά από καιρό, κατάλαβα ποιο ήταν το πολάρις...
    ακόμα δεν του έχω πει ότι το κατάλαβα... ότι το πολάρις είναι ο Πολικός Αστήρ... Δεν τα πήγαινα καλά με τ' αστέρια φαίνεται...

    Και τώρα με την ανάρτησή σας... τα πήγα ακόμα καλύτερα... έμαθα κι άλλα για τον Πολάρις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή