Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η ζωή στα νησιά


Τι θα μάθουμε:
- για τα χαρακτηριστικά και τα προβλήματα της ζωής στα νησιά
- για τις ασχολίες των νησιωτών


Διαβάστε, με την ομάδα σας, τα παρακάτω κείμενα και εντοπίστε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας:


«Είμαι 18 χρονών και πάω στη Γ΄ Λυκείου. Η Αντίπαρος έχει μόνο δημοτικό και γυμνάσιο και φέτος λειτουργεί και τμήμα Α΄ Λυκείου. Το σχολείο μου είναι απέναντι, στην Παροικιά της Πάρου. Κάθε πρωί όλα τα παιδιά περνάμε με το φεριμπότ απέναντι στην Πάρο. Μετά παίρνουμε το λεωφορείο και μας πάει στο σχολείο. Τα φεριμπότ δεν μπορούν να περάσουν όταν έχουμε απαγορευτικά, δηλαδή άσχημο καιρό, πολύ αέρα. Χάνουμε το σχολείο. Δε λέω, ωραία είναι να χάνεις κανά μάθημα, αλλά οι άλλοι προχωρούν και, αν χάσουμε πολλά, μετά είναι δύσκολα…».


Μου αρέσει η σχέση μου με το περιβάλλον, γιατί είναι ήρεμα. Οι βόλτες που κάνουμε εμείς εδώ είναι στις παραλίες και στις εξοχές. Είμαστε πολύ δεμένοι με τη φύση…  Έχουμε άλλους ρυθμούς. Τώρα τελευταία μάλιστα έχουν αρχίσει να γίνονται και πράγματα για τους νέους, όπως ομάδες ποδοσφαίρου, χορευτικός σύλλογος, λείπουν όμως και άλλα. Λείπει ένα γυμναστήριο, μια λέσχη για μας τους νέους! Να κάνουμε διάφορα πράγματα. Τώρα μόνο τις καφετέριες έχουμε και το ποδόσφαιρο. Αυτό που δε μου αρέσει είναι που όλοι ασχολούνται με τον τουρισμό και αυτό ίσα ίσα για τους τέσσερις μήνες το καλοκαίρι. Δε νοιάζονται για μας τους ντόπιους.

(Αντώνης, μαθητής Γ΄ Λυκείου από την Αντίπαρο)

Αγαθονήσι (αεροφωτογραφία). Το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων.

«Το νησί μας (το Αγαθονήσι) από το Φεβρουάριο εξυπηρετείται μόνο από δύο εσωτερικά δρομολόγια της άγονης γραμμής. Τα δύο πλοία που πραγματοποιούσαν τακτικά δρομολόγια έχουν αποσυρθεί, το ίδιο χρονικό διάστημα, για την ετήσια επιθεώρηση, χωρίς να έχει γίνει αντικατάστασή τους… Η εφορία και το ΙΚΑ είναι στη Λέρο, η πυροσβεστική στην Κω. Για ψώνια και τραπεζικές συναλλαγές και γιατρούς πάμε στη Σάμο και η σύνδεση αυτή κόπηκε… Πολλές φορές μείναμε από φάρμακα και έφευγε ο κόσμος με ψαροκάικα στην Πάρο και στη Σάμο για να βρει φάρμακα.  Γιατρό έχουμε μόνο έναν στο νησί για τις πρώτες βοήθειες».

(Αγαθονήσι, Δήμαρχος Βασίλης Κόττορος)

Σύμη

«Για 3.500 κατοίκους υπάρχουν μόνο δύο γιατροί στο νησί. Για μια ακτινογραφία πρέπει να ταξιδέψει κανείς τη Δευτέρα στη Ρόδο και να γυρίσει την Παρασκευή. Αν κάποιος αρρωστήσει και χρειαστεί να μεταφερθεί υπάρχει ένα πλοίο του Λιμενικού 40 ετών, το οποίο ταξιδεύει μέχρι 6 μποφόρ».

(Σύμη, Δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας)

Καστελόριζο

«Μέχρι πρότινος υπήρχε ένα καράβι που ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα. Σταμάτησε όμως λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τώρα εξυπηρετούμαστε με ένα πλοίο που έρχεται μια φορά την εβδομάδα. Για τις διακομιδές έχουμε ένα μικρό αεροδρόμιο στο οποίο προσγειώνονται μόνο μικρά αεροπλάνα και ελικόπτερα όταν το επιτρέπει ο καιρός. Η απομόνωση του νησιού οδηγεί πολλές φορές του κατοίκους να περνάνε απέναντι στα παράλια της Τουρκίας και να ψωνίζουν από τις λαϊκές αγορές».

(Καστελόριζο, Παύλος Πανηγύρης) 


Για κάποιον που επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά η ζωή σε αυτά φαίνεται όμορφη. Αυτό όμως δε συμβαίνει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, ειδικά των μικρών του Αιγαίου, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες


Τότε τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται πιο αραιά, αφού οι επιβάτες είναι ελάχιστοι και επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η ζωή των νησιωτών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, μιας και αυτές επιτρέπουν ή εμποδίζουν την επικοινωνία τους με την ηπειρωτική Ελλάδα.


Όταν οι ισχυροί βοριάδες δεν αφήνουν τα πλοία να πλεύσουν ή να «πιάσουν» λιμάνι, οι νησιώτες  αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Πολλά είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα δεν υπάρχουν στα νησιά. Ακόμη οι νησιώτες δυσκολεύονται να μεταφέρουν τα δικά τους προϊόντα που είναι προς πώληση σε άλλες περιοχές. 


Οι κύριες ασχολίες των νησιωτών που κατοικούν σε μικρά νησιά είναι η αλιεία, η σπογγαλιεία, η ναυτιλία καθώς και ο τουρισμός τους καλοκαιρινούς μήνες. 


Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εισόδων των νησιωτών. Πολλοί είναι εκείνοι που προγραμματίζουν την εργασία και τη ζωή τους με βάση τα έσοδα από την τουριστική κίνηση.



Άγονη γραμμή
Τα αραιά δρομολόγια των πλοίων σε απομακρυσμένα και απομονωμένα νησιά αποτελούν την άγονη γραμμή. Τα νησιά αυτά δεν έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση και η μετακίνηση των κατοίκων τους δεν μπορεί να είναι συχνή. Κύριες άγονες γραμμές σήμερα υφίστανται στις Κυκλάδες και στη Δωδεκάνησο.

2 σχόλια:

  1. Οι Αθηναίοι δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα φανταστούμε όλα αυτά, πολύ καλη η ενημέρωσή σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή