Τι θα μάθουμε:
- Τους λόγους που ο Θεοδόσιος διαίρεσε την αυτοκρατορία.
- Πώς το ανατολικό κράτος κατάφερε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που το απείλησαν.
- Για τους εχθρικούς λαούς που επιτέθηκαν στο δυτικό ρωμαϊκό κράτος και για τη σταδιακή διάλυσή του.
Η βυζαντινή αυτοκρατορία μένει ενωμένη έως τα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα.
Θεοδόσιος
Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Θεοδοσίου παρατηρήθηκαν προβλήματα στη διοίκηση της αυτοκρατορίας.
Γότθοι
Μετακινούμενοι λαοί -Ούννοι, Γότθοι και Βάνδαλοι-παραβίαζουν τα βόρεια σύνορα και απειλούν την αυτοκρατορία.
Ούννοι
Βλέποντας την κατάσταση αυτή ο Θεοδόσιος, λίγο πριν το θάνατό του (395 μ.Χ.) μοίρασε την αυτοκρατορία στους δυο γιους του (Αρκάδιο και Ωνώριο), πιστεύοντας ότι έτσι θα κυβερνιόταν καλύτερα.
Ο Αρκάδιος (18 ετών) πήρε το ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας και ο Ωνώριος (11 ετών) το δυτικό.
Ούννοι
Βλέποντας την κατάσταση αυτή ο Θεοδόσιος, λίγο πριν το θάνατό του (395 μ.Χ.) μοίρασε την αυτοκρατορία στους δυο γιους του (Αρκάδιο και Ωνώριο), πιστεύοντας ότι έτσι θα κυβερνιόταν καλύτερα.
Ο Αρκάδιος και ο γιος του
Θεοδόσιος Β΄ ή Θεοδόσιος ο Μικρός
που τον διαδέχτηκε, οργάνωσαν το ανατολικό κράτος και αντιμετώπισαν τον κίνδυνο με πολεμικά και διπλωματικά μέσα:
- Οχύρωσαν με διπλό τείχος την Πόλη.
- Έβαλαν πλωτές φρουρές στο Δούναβη.
- Έκλεισαν πολυδάπανες συμφωνίες ειρήνης με τους γείτονες που του απειλούσαν.
- Σε κάποιους γείτονες έδωσαν επιπλέον γη για καλλιέργεια και άλλους τους πήραν ως μισθοφόρους στο βυζαντινό στρατό.
- Ίδρυσαν το Πανδιδακτήριο (Πανεπιστήμιο της εποχής).
- Ενίσχυσαν την ελληνική γλώσσα.
Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα για τα Θεοδοσιανά τείχη.
Όλα τα παραπάνω μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Ανατολικού κράτους να νιώθουν ασφαλείς. Αν και ανήκαν σε διαφορετικά έθνη, είχαν σημαντικά στοιχεία που τους ένωναν:
- το ρωμαϊκό νόμο
- τη χριστιανική θρησκεία
- την ελληνική γλώσσα
- Οι Γότθοι με αρχηγό τον Αλάριχο κυρίευσαν τη Ρώμη (410 μ.Χ.), τη λεηλάτησαν επί τρεις ημέρες και αποχωρώντας πήραν μαζί τους μεγάλο μέρος των θησαυρών της.
- Λίγα χρόνια αργότερα το ίδιο σχεδίαζαν να κάνουν οι Ούννοι, με αρχηγό τον Αττίλα. Όμως ο ρωμαίος στρατηγός Αέτιος, συμμάχησε με τους Γότθους και νίκησε τους Ούννους στα
Καταλαυνικά (Καταλανικά) Πεδία.
Καταλαυνικά (Καταλανικά) Πεδία.
Η πορεία των Ούννων
Τα επόμενα χρόνια Δυτικό ρωμαϊκό κράτος δέχτηκε επίθεση από τους Βάνδαλους, με αρχηγό το Γελίμερο. Οι Βάνδαλοι πέρασαν το Ρήνο και μέσα από τη Γαλλία και την Ισπανία έφτασαν στο Γιβραλτάρ. Από εκεί πέρασαν στη βόρεια Αφρική, κατέλαβαν την Καρχηδόνα και την έκαναν πρωτεύουσά τους.
Εύκολα κατέκτησαν και οι Γότθοι τις δυτικές επαρχίες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ο αρχηγός των Οστρογότθων Θευδέριχος ίδρυσε το «γοτθικό βασίλειο της Ιταλίας» με πρωτεύουσα τη Ραβέννα.
Πηγή 1
Εξελληνισμός του Ανατολικού κράτους
«Στο Ανατολικό κράτος έγιναν σημαντικές εσωτερικές αλλαγές στη διάρκεια του 5ου αιώνα. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β΄ και η Ελληνίδα σύζυγος του Ευδοκία ίδρυσαν στην Πόλη το Πανδιδακτήριο, ένα είδος Πανεπιστημίου της εποχής. Τα μαθήματα σ’ αυτό διδάσκονταν στην ελληνική και τη λατινική γλώσσα. Από τους 31 καθηγητές του οι 16 δίδασκαν στην ελληνική και οι 15 στη λατινική γλώσσα.
Και στις δύο γλώσσες ακόμη συντάσσονταν οι διαθήκες των πολιτών, οι αποφάσεις των δικαστηρίων και τα διατάγματα των αυτοκρατόρων». Έτσι η ελληνική γλώσσα έπαιρνε επίσημη θέση στη διοίκηση του κράτους.
Διον. Ζακυθινού, Βυζαντινή Ιστορία.
Πηγή 2
Οι Ούνοι
«Οι Ούννοι ήταν μικρού αναστήματος και γρήγοροι στις κινήσεις. Ήταν ακόμη επιδέξιοι ιππείς και τοξότες. Είχαν ευρείς ώμους, αυχένα δυνατό και πάντοτε άκαμπτο από περηφάνια. Σκληραγωγούσαν τα νεογέννητα παιδιά τους και χάραζαν με σπαθί τα μαγουλά τους, για ν' αντέχουν στα τραύματα. Τα τρομερά χαρακτηριστικά τους προκαλούσαν φόβο στους αντιπάλους τους, οι οποίοι τρομοκρατούνταν και τρέπονταν σε φυγή, όταν έβλεπαν το παραμορφωμένο τους πρόσωπο και τα μικρά τους μάτια».
Ιορδάνης (Γότθος ιστορικός)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου