Σελίδες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Μελετάμε τα μίγματα (μείγματα)




Καθαρές ουσίες είναι τα στοιχεία και οι χημικές ενώσεις. Αποτελούνται από ένα είδος μορίων. 


Τα περισσότερα υλικά γύρω μας είναι μίγματα. 

Μίγματα υπάρχουν και στις τρεις φυσικές καταστάσεις (στερεή, υγρή, αέρια).


Μίγμα (μείγμα):
1. το προϊόν της ανάμειξης δύο ή περισσότερων συστατικών
π.χ. Αλεύρι που έγινε από μείγμα σιταριού και σίκαλης.

2. κάθε σώμα που αποτελείται από δύο ή περισσότερα συστατικά, τα οποία εξακολουθούν να διατηρούν τις αρχικές τους ιδιότητες.



Μίγματα ονομάζουμε τα υλικά που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες καθαρές ουσίες. 


Ένα μίγμα, διατηρεί τις ιδιότητες που έχουν τα συστατικά τους, π.χ. Το αλάτι είναι αλμυρό. Αν δημιουργήσουμε ένα μίγμα αναμειγνύοντας αλάτι με νερό, το αλατόνερο, είναι κι αυτό αλμυρό.


Οι καθαρές ουσίες από τις οποίες αποτελείται ένα μίγμα ονομάζονται συστατικά του μίγματος.

Σε άλλα μίγματα μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά με το μάτι ή με το μικροσκόπιο, ενώ σε άλλα δεν μπορούμε να διακρίνουμε.


Τα μίγματα στα οποία μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους με γυμνό μάτι ή με μικροσκόπιο, ονομάζονται ετερογενή
 
(δεν έχουν ενιαία σύσταση).


Τα μίγματα στα οποία δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους ακόμη και με το μικροσκόπιο ονομάζονται ομογενή ή διαλύματα (έχουν ενιαία σύσταση).


Μείγματα νερού με διάφορα υλικά.

Ετερογενές μείγμα: καφές με ζάχαρη


Κάποια μίγματα, όπως το αίμα, που με γυμνό μάτι μας φαίνονται ομογενή, στην πραγματικότητα είναι ετερογενή. Αν κοιτάξουμε το αίμα μέσα από το μικροσκόπιο, θα δούμε πως περιέχει πλάσμα, ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, κ.ά.


Τα πειράματα του βιβλίου



Σοκολατούχο γάλα: «ανακινήστε, πριν ανοίξετε»


Το σοκολατένιο γάλα είναι ετερογενές μίγμα. Μια ποσότητα από το κακάο που περιέχει το μίγμα κατακάθεται συνήθως στον πυθμένα, γι΄ αυτό πρέπει να «ανακινούμε» το σοκολατούχο γάλα, πριν το πιούμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου