Σελίδες

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Τρίποδας των Δελφών / Στήλη των Όφεων

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο μετά τη μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.) οι Έλληνες συνέλεξαν τα λάφυρα και ότι το ένα δέκατο από αυτά αφιερώθηκε στον θεό Απόλλωνα στους Δελφούς. Με τα λάφυρα αυτά κατασκευάστηκε χρυσός τρίποδας που είχε ως υποστήριγμα χάλκινο τρικέφαλο φίδι. Ο τρίποδας (ύψος 6 μ.)  στήθηκε κοντά στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς.



Πρόκειται για  ενεπίγραφο μνημείο που αποτελεί  σύμπλεγμα τριών φιδιών και όχι για ένα όπως πίστευε ο Ηρόδοτος. Στις σπείρες του κορμού του βρίσκονται χαραγμένα τα ονόματα 31 πόλεων που πήραν μέρος στον αγώνα κατά των Περσών. Αναφέρονται μικρές και μεγάλες πόλεις από όλη την Ελλάδα. 


Τονίζεται έτσι ότι η νίκη κατά των Περσών ήταν συλλογικό αποτέλεσμα των Ελλήνων και όχι αποτέλεσμα ενός ανθρώπου, όπως ήθελε να την εμφανίσει ο βασιλιάς της Σπάρτης Παυσανίας (και αρχηγός των Ελλήνων στη μάχη των Πλαταιών), ο οποίος είχε δώσει εντολή να χαραχτεί στο μνημείο το παρακάτω επίγραμμα.


Ελλήνων αρχηγός επεί στρατόν ώλεσε Μήδων,
Παυσανίας Φοίβω μνήμ' ανέθηκε τόδε.




Από τους Δελφούς το απέσπασε ο Μ. Κωνσταντίνος και το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη ως θεμέλιο για τη νέα πόλη. 


Ο «τρικάρηνος όφις» στήθηκε στο μέσον του ιπποδρόμου. Εκεί στέκει μέχρι σήμερα, στη σημερινή πλατεία Σουλτάν Αχμέτ. Ένα από τα τρία κεφάλια του βρίσκεται στο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου