Σελίδες

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Φράσεις του Ιούλιου Καίσαρα



«Ο κύβος ερρίφθη» 
(alea jacta est ή jacta alea est)

Τη φράση αυτή θεωρείται ότι την αναφώνησε ο Ιούλιος Καίσαρ όταν προετοιμαζόταν να διασχίσει τη γέφυρα του ποταμού Ρουβίκων. Η νομοθεσία της Ρώμης όριζε ότι όποιος στρατηγός πλησίαζε από το Βορρά την Ιταλία ήταν υποχρεωμένος να διαλύει το στρατό του πριν περάσει τη γέφυρα του ποταμού Ρουβίκων. 


Στόχος του νόμου ήταν να εξασφαλιστεί η Ρωμαϊκή Δημοκρατία από εσωτερικούς στρατιωτικούς κινδύνους. Όποιος στρατηγός δεν υπάκουε στο συγκεκριμένο νόμο θεωρούνταν ένοχος εσχάτης προδοσίας και ιεροσυλίας, που τιμωρούνταν με την ποινή του θανάτου. Ο Καίσαρ αποφάσισε τελικά να διαβεί με το στρατό του τη γέφυρα του Ρουβικώνα.


Μια παλιά ρωμαϊκή προφητεία προέβλεπε ότι όποιος περνούσε τον Ρουβίκωνα ¨οπλισμένος¨ θα γινόταν απόλυτος κυρίαρχος της Ρώμης. Στην ίδια προφητεία προβλεπόταν ότι θα βρει βίαιο θάνατο από τον ίδιο του το γιο. Πραγματικά ο Καίσαρας κατήργησε τη ρωμαϊκή Σύγκλητο, έγινε Ύπατος Αυτοκράτωρ και ανάμεσα στους δολοφόνους του ήταν ο Βρούτος, θετός του γιος.


Έτσι η φράση «ο κύβος ερρίφθη» έμεινε παροιμιώδης και λέγεται όταν κάποιος μετά από πολύ σκέψη λαμβάνει μια οριστική απόφαση ξέροντας τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει.


Θεωρείται ότι η φράση ανήκε στο Μένανδρο νεῤῥίφθω κύβος»), αγαπημένο ποιητή του Καίσαρα.

Μένανδρος: αρχαίος Έλληνας συγγραφέας, Αθήνα/ 342-292 π.Χ.


«Διέβη τον Ρουβίκωνα»
Φράση που χρησιμοποιείται για ανθρώπους που συνειδητά λαμβάνουν μια ριψοκίνδυνη απόφαση χωρίς επιστροφή.


«Ήλθον, είδον, ενίκησα» / “veni, vidi, vici”
Φράση του Ιούλιου Καίσαρα μετά τη νίκη του επί του βασιλιά του Πόντου Φαρνάκη. Την χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε για μια γρήγορη και εύκολη επιτυχία/επικράτηση.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι την είπε πρώτος ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος (460-370 π.Χ.), «Ο κόσμος σκηνή, ο βίος πάροδος, ήλθες, είδες, απήλθες» (Ο κόσμος είναι σκηνή, η ζωή πέρασμα, ήρθες, είδες, έφυγες».


«Η παράσταση τελείωσε»
Φράση που ειπώθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα λίγο πριν το θάνατό του.


«Και εσύ, τέκνον Βρούτε;»
Ειπώθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα, κατά τη δολοφονία του από ομάδα συνωμοτών, όταν ανάμεσα τους διέκρινε το θετό του γιο Βρούτο (σύμφωνα με κάποιους ήταν νόθος γιος του).


«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια»
Απάντηση του Καίσαρα όταν ρωτήθηκε γιατί χώρισε τη γυναίκα του Πομπηία.


«Καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στη Ρώμη»

1 σχόλιο: