Σελίδες

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Γάιος Ιούλιος Καίσαρας (13 Ιουλίου 100 π.Χ. - 15 Μαρτίου 44 π.Χ.)


Γεννημένος στη Ρώμη ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας (λατ. Gaius Julius Caesar), αποτέλεσε σημαντικό στρατηγό και πολιτικό, που πρωταγωνίστησε στη μετατροπή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας σε Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.


Γάιος ήταν το όνομα του πατέρα του (ρωμαϊκή συνήθεια να παίρνει το παιδί το όνομα του πατέρα), Ιούλιος ήταν το επώνυμό του. Το Καίσαρ ήταν το παρωνύμιό του, που το απέκτησε εξαιτίας του τρόπου που γεννήθηκε, με τομή (λατινικά καίσους). Από τον Καίσαρα έμεινε η τομή αυτή γνωστή ως καισαρική.


Η οικογένειά του (Ιουλία γενιά) ήταν μια από τις παλιότερες αριστοκρατικές οικογένειες της Ρώμης (πατρίκιοι). Σπούδασε ρητορική στη Ρόδο και μετείχε σε επιτροπές για την επίσημη λατρεία των θεών. Σταδιακά άρχισε να ανέρχεται στα δημόσια αξιώματα, με τη βοήθεια δύο συνεργατών του, του Κράσου και του Πομπήιου με τους οποίους σχημάτισε και την πρώτη «τριανδρία»


Παράλληλα κατάφερε να γίνει δημοφιλής στο λαό, μέσα από τη διοργάνωση αγώνων στον ιππόδρομο. Το 59 π.Χ γίνεται ύπατος και στη συνέχεια διορίζεται ανθύπατος της Γαλατείας. Το 51 π.Χ. καταλαμβάνει οριστικά τη Γαλατεία και στη συνέχεια αποβιβάζεται στη Βρετανία.


Στη συνέχεια έρχεται σε σύγκρουση με τον πρώην σύμμαχό του Πομπήιο. Έτσι αποφασίζει το πέρασμα του ποταμού Ρουβίκονα με τα στρατεύματά του, ξεκινώντας έτσι έναν εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε 4 χρόνια και από τον οποίο βγήκε νικητής. Ανακηρύχθηκε το 46 π.Χ. «μόνιμος δικτάτωρ» (dictator perpetuus) πράγμα που σήμαινε και την οριστική κατάργηση της δημοκρατίας. 


Αυτό οδήγησε στη δολοφονία του το Μάρτιο του 44 π.Χ. κατά την είσοδό του στη Γερουσία. Μεταξύ των δολοφόνων του ήταν και ο θετός του γιος Βρούτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου