Σελίδες

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Χάκα (haka)



Το χάκα (haka) είναι ένας τελετουργικός ομαδικός χορός των Μαορί. Οι Μαορί εκτελούν διάφορα χάκα ανάλογα με την περίσταση. Υπάρχουν χάκα τραγουδιού και χαράς καθώς και πολεμικά χάκα. Κάθε χάκα χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες που το διαφοροποιούν από τους άλλους. 


Haka from Ben Hall on Vimeo.

Στα πολεμικά χάκα διακρίνουμε αυτό που εκτελείται με όπλα (peruperu) και αυτό που εκτελείται χωρίς όπλα (haka taparahi). Σκοπός του πολεμικού χάκα είναι ο εκφοβισμός του αντιπάλου. Περιλάμβανει άγριες εκφράσεις προσώπου και γκριμάτσες, το βγάλσιμο της γλώσσας, φούσκωμα των ματιών, γρυλίσματα και κραυγές, και το κούνημα των όπλων.


Οι τρεις κύριοι τύποι χάκα είναι: ¨Whakatu Waewae¨, ¨Tutu Ngarahu¨ και ¨Peruperu¨. Το ¨Peruperu¨ διακρίνεται για τα ψηλά άλματα των χορευτών όπου πιέζονται τα πόδια κάτω από το σώμα. 




Στο ¨Tutu Ngarahu¨ οι χορευτές κάνουν πλάγια άλματα, ενώ στο ¨Whakatu Waewae¨ δεν γίνονται καθόλου άλματα.



Στα χάκα συμμετέχουν και οι γυναίκες ενισχύοντας με το τραγούδι τους άντρες χορευτές. Υπάρχουν μάλιστα χάκα μόνο για γυναίκες.



Ένα χάκα εκτελείται πριν από κάθε παιχνίδι από την εθνική ομάδα ράγκμπυ της Νέας Ζηλανδίας (All Blacks). Για πρώτη φορά αυτό πραγματοποιήθηκε το 1884. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου