Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες


Τι θα μάθουμε:

-  Ποιες ήταν οι συνέπειες της ρωμαϊκής κατάκτησης για τους Έλληνες
- Με ποιους τρόπους οι Ρωμαίοι κυβέρνησαν τους Έλληνες
- Πώς αντέδρασαν οι Έλληνες απέναντι στους κατακτητέςΈπειτα από μακροχρόνιους πολέμους οι Ρωμαίοι κατάφεραν να κατακτήσουν την Ελλάδα το 146 π.Χ.


Για να μπορέσουν να την κυβερνήσουν χρησιμοποίησαν, τον πρώτο καιρό κατοχής της χώρας, σκληρά μέτρα. 

Εφάρμοσαν το

«διαίρει και βασίλευε»
(χώρισέ τους και κυβέρνησέ τους).Βασικός τους στόχος ήταν να κρατήσουν τους Έλληνες διχασμένους ώστε να μην συνεργαστούν μεταξύ τους.


Για να το καταφέρουν αυτό κατάργησαν: 
α) τα δημοκρατικά πολιτεύματα 
β) τις συμμαχίες των ηττημένων πόλεων-κρατών
Οι Ρωμαίοι δεν διοίκησαν όλες τις ελληνικές πόλεις με τον ίδιο τρόπο. Ο τρόπος διοίκησης της κάθε πόλη εξαρτιόταν από την στάση που είχε αυτή είχε τηρήσει στους ελληνορωμαϊκούς πολέμους.
Σε όσες πόλεις δεν αντιστάθηκαν στις λεγεώνες τους  ή συμμάχησαν μαζί τους:

-  παραχώρησαν ανεξαρτησία ή αυτονομία (δικαίωμα να διοικούνται με δικούς τους νόμους και άρχοντες)
- ανέθεσαν τη διοίκηση τους σε φιλορωμαίους Έλληνες

λεγεώνα (λατ. legio) = ρωμαϊκό στρατιωτικό σώμα που αποτελούνταν από 4.000 - 10.000 άνδρεςΌσες όμως πόλεις πρόβαλλαν αντίσταση στις ρωμαϊκές λεγεώνες τις τιμώρησαν σκληρά:

- γκρέμισαν τα τείχη τους
- άρπαξαν θησαυρούς και έργα τέχνης
- επέβαλαν βαριά φορολογία
- αφόπλισαν και αιχμαλώτισαν τους κατοίκους τους
- εγκατέστησαν μόνιμες ρωμαϊκές φρουρές
- ανάθεσαν τη διοίκησή τους σε ρωμαίους αξιωματούχουςΗ συνεχής παρουσία του ρωμαϊκού στρατού στην Ελλάδα είχε δυσάρεστες συνέπειες για τους Έλληνες:
- οι λεγεώνες τρέφονταν από τα προϊόντα της υπαίθρου
- πολλές φορές στρατολογούσαν τους κατοίκους 
- πολλοί εγκατέλειπαν την ύπαιθρο και κατέφευγαν στις πόλεις για να επιζήσουν, όπου τους περίμεναν όμως η φτώχεια και η απειλή των κατακτητών. Κατά τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας χιλιάδες αιχμάλωτοι Έλληνες καθώς και σπουδαία έργα τέχνης μεταφέρθηκαν στη Ρώμη ώστε να επιδειχθούν στους Θριάμβους των νικητών στρατηγών. 


Θρίαμβος είδος παρέλασης, που έκαναν οι Ρωμαίοι, για να επιδείξουν τα λάφυρα και τους αιχμαλώτους από τους πολέμουςΗ δύσκολη αυτή κατάσταση δημιούργησε δυσαρέσκεια στους Έλληνες. Άλλωστε ήταν η πρώτη φορά που οι Έλληνες βρέθηκαν να είναι υπόδουλοι σ΄ έναν ξένο λαό.Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν να ξεσπάσουν πολλές εξεγέρσεις των Ελλήνων κατά των κατακτητών. Όμως ο ρωμαϊκός στρατός τις κατέπνιγε και τιμωρούσε σκληρά τους πρωταίτιους.
Ο Πολύβιος για την ερήμωση της υπαίθρου

«Στην εποχή μας σε ολόκληρη την Ελλάδα επικρατεί απαιδία (έλλειψη παιδιών) και ολιγανθρωπία. Αυτά ήταν αιτία να ερημωθούν οι πόλεις και να μειωθεί η παραγωγή αγαθών στην ύπαιθρο, μολονότι δεν είχαμε αρρώστιες ούτε υποφέραμε από συνεχείς πολέμους».


Πολύβιου, Ιστορίαι

Πολύβιος = Έλληνας ιστορικός (203 - 120 π.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου