Σελίδες

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Πεπτικό σύστημα: Ισορροπημένη διατροφή

Σχολίασε τις παρακάτω εικόνες. Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει; 





Χωρίς τροφή δεν αντέχει κανείς πολύ καιρό. Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και ο άνθρωπος χρειάζεται πρώτες ύλες και ενέργεια για:
- την ανάπτυξή του (ανάπτυξη οστών και μυών)
- τις λειτουργίες του (κίνηση, ομιλία, αναπνοή, λειτουργία καρδιάς και οργάνων)


Τα βασικά συστατικά των τροφίμων είναι:
- οι πρωτεΐνες
- οι υδατάνθρακες
- τα λίπη
- τα άλατα
- τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρος κ.ά)
- οι βιταμίνες
- οι φυτικές ίνες


Πρωτεΐνες
Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό μας. Αυτό φαίνεται και από την ονομασία τους που προέρχεται από την ελληνική λέξη «πρώτειος», που σημαίνει αυτός που κατέχει την πρώτη θέση. Πρωτεΐνες παίρνουμε από τα ζώα και τα προϊόντα τους (κρέας, γάλα, αβγά). Σημαντικές είναι επίσης και οι φυτικές πρωτεΐνες που παίρνουμε κυρίως από τα όσπρια.


Υδατάνθρακες
Βρίσκονται κυρίως στο ρύζι, στα μακαρόνια, τις πατάτες, το ψωμί, τα φρούτα, στις ρίζες των φυτών και τα όσπρια.


Φυτικές ίνες
Υπάρχουν στο ψωμί ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πολύ χρήσιμες γιατί διευκολύνουν τη διάβαση της τροφής μέσα από τα όργανα του πεπτικού συστήματος.


Ιχνοστοιχεία
Το ασβέστιο είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών μας. Τα γαλακτοκομικά είναι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Το σίδηρο βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου.


Αναγκαίες για την αξιοποίηση των τροφών από τον οργανισμό και για την προστασία του οργανισμού μας από τις λοιμώξεις είναι οι βιταμίνες. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.


Σχολίασε την παρακάτω εικόνα.


Δεν έχουν όλα τα είδη τροφής την ίδια διατροφική αξία ούτε βρίσκονται όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε κάθε τροφή. Για αυτό πρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία τροφών στις σωστές ποσότητες.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε τις τροφές σε
μια διατροφική πυραμίδα ανάλογα
με τη θρεπτική τους αξία.


Πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες τροφές που βρίσκονται στα κατώτερα επίπεδα της πυραμίδας και λιγότερα από αυτά που βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα.


Το ταξίδι της τροφής ξεκινάει από το στόμα. Κάθε μπουκιά μας ακολουθεί μια διαδρομή μέσα από διάφορα όργανα του σώματός μας, όπου διασπάται σε μικρότερα μέρη (πέψη τροφής). Τα μικρότερα αυτά μέρη χωρίζονται σε χρήσιμα και άχρηστα. Ο οργανισμός μας απορροφά τα χρήσιμα και τα μεταφέρει με την κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα όργανα του σώματος. Τα άχρηστα μέρη της τροφής αποβάλλονται από τον οργανισμό μας.


Το σύνολο των οργάνων που επιτελούν τη λειτουργία της πέψης, δηλ. τη διάσπαση της τροφής και το χωρισμό της σε χρήσιμα και άχρηστα ονομάζεται πεπτικό σύστημα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου