Σελίδες

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Κολοσσαίο




Το Colosseum (Κολοσσαίο, το Γιγαντιαίο) ήταν ένα τεράστιο πέτρινο αμφιθέατρο στην Ρώμη. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 72 μ.Χ. όταν αυτοκράτορας ήταν ο Βεσπασιανός και ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ. όταν αυτοκράτορας ήταν ο γιος του Τίτος. Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό.  


Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε από χιλιάδες Ιουδαίους αιχμαλώτους που είχαν συλληφθεί μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων. 


Η χωρητικότητά του ανέρχονταν στους 50.000 θεατές. Το σχήμα του ήταν ελλειπτικό, κάτι που από τη μία επέτρεπε στους θεατές να είναι πιο κοντά στην κονίστρα (χώρος όπου διεξάγονταν οι αγώνες) και από την άλλη δεν επέτρεπε στους μονομάχους και στα ζώα να αναζητήσουν προστασία σε κάποια γωνία. 


Αποτελούνταν από 4 ορόφους. Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι είχαν αψίδες κι ο 4ος 40 παράθυρα. Είχε μήκος 188 μ., πλάτος 156 μ. και ύψος 48 μ. Η περίμετρός του ανερχόταν στα 527 μ. 


Το Κολοσσαίο είχε 80 εισόδους. Αυτό έδινε τη δυνατότητα να αδειάσει από τους θεατές μέσα σε 5 λεπτά και να γεμίσει σε 15. Τέσσερις από τις εισόδους αυτές χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους ρωμαίους άρχοντες και γερουσιαστές. 


Στην κονίστρα οδηγούσαν δύο πύλες, όπως σε όλα τα ρωμαϊκά αμφιθέατρα: η πύλη της «ζώσης σαρκός», από την οποία εισέρχονταν οι αγωνιζόμενοι και η «νεκρική» πύλη, από την οποία απομακρύνονταν οι νεκροί. Κάτω από την κονίστρα βρίσκονταν τα υπόγεια.



Τα εγκαίνια του έγιναν με αγώνες που διήρκησαν 100 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θανατώθηκαν 5.000 ζώα στην κονίστρα.


Το Κολοσσαίο λειτούργησε για περισσότερο από 400 χρόνια. Η λειτουργία του διακόπηκε μόνο από το 217 έως το 238 μ.Χ., όταν καταστράφηκε από πυρκαγιά που προκλήθηκε από χτύπημα κεραυνού.




Σήμερα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της σύγχρονης Ρώμης. Ο Πάπας το επισκέπτεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή, εις μνήμην τον χριστιανών μαρτύρων.


Στα τέλη του 2011 προβλέπεται να ξεκινήσουν αναστηλωτικά έργα, τα έξοδα των οποίων υπολογίζονται στα 25 εκατομμύρια ευρώ και αναμένονται να διαρκέσουν δυόμισι  χρόνια.





Κάνε κλικ εδώ για να φτιάξεις το Κολοσσαίο σε παζλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου