Σελίδες

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ιστορία των παζλ

Η αφετηρία των παζλ χρονολογείται το 1760 όταν στην Ευρώπη οι κατασκευαστές χαρτών κολλούσαν τους χάρτες σε ξύλο και τους έκοβαν σε μικρά κομμάτια. 


Περίπου το 1900 κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα παζλ ενηλίκων. Τα παζλ έγιναν δεκτά πρωτίστως (κυρίως) ως χόμπυ της ¨υψηλής κοινωνίας¨ μιας και το κόστος ενός ξύλινου παζλ των 500 κομματιών το 1908 ήταν 5$, όταν ο μέσος μισθός ανέρχονταν στα 50$.


Στα πρώτα αυτά παζλ τα κομμάτια δεν συνδέονταν μεταξύ τους αλλά τοποθετούνταν το ένα δίπλα στο άλλο (δεν είχαν εξοχές και εσοχές). Επίσης στη συσκευασία δεν υπήρχε το θέμα το παζλ, το οποίο παρέμενε μυστήριο μέχρι την ολοκλήρωση του παζλ. Η πρώτη εταιρία που κυκλοφόρησε παζλ με σχηματικά κομμάτια ήταν η ¨ Parker Brothers¨. 


Κορύφωση της πώλησης παζλ αποτελεί το έτος 1929 (έτος παγκόσμιας οικονομικής κρίσης) όταν πωλούνταν ανά εβδομάδα 10 εκατ. παζλ. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το παζλ εξελίχθηκε σε εναλλακτική λύση διασκέδασης. Στη μεγάλη αυτή διάδοση του παζλ συνέβαλε η μείωση του κόστους του. Αυτό επιτεύχθηκε με την εκτύπωση των παζλ πάνω σε χαρτόνι που επέτρεψε τους κατασκευαστές να μειώσουν σημαντικά το κόστος του. Παράλληλα άνεργοι αρχιτέκτονες, μαραγκοί και τεχνίτες άρχισαν να κόβουν παζλ στα εργαστήρια των σπιτιών τους και να τα πουλάνε ή να τα ενοικιάζουν . 


Το 1932 τα παζλ χρησιμοποιήθηκαν ως μέσω διαφήμισης και προώθησης προϊόντων. Στα καταστήματα προσφέρονταν δωρεάν παζλ με την αγορά διαφόρων προϊόντων (οδοντόβουρτσα, φακός κ.ά). Την εμφάνισή του κάνει, το 1932, και το ¨εβδομαδιαίο παζλ¨ το οποίο πωλούνταν κάθε Τετάρτη προς 0,25$. 


Η ¨υψηλή κοινωνία¨ όμως είχε τα δικά της παζλ, τα Par Puzzle. Παζλ με υψηλή ποιότητα, άρα και υψηλό κόστος. Απευθύνονταν αποκλειστικά σε πλούσιους. Η εταιρία Par παρείχε στους πλούσιους πελάτες της τη δυνατότητα παραγγελίας προσαρμοσμένων παζλ κόβοντας στα κομμάτια των παζλ το όνομα ή την ημερομηνία γέννησης του αγοραστή.


Το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου (1945) θα σημάνει και την αρχή του τέλους των εταιριών κατασκευής ξύλινων παζλ. Τα χρόνια αυτά η εταιρία Springbok εισήγαγε παζλ υψηλής ποιότητας σε χαρτόνι με αναπαραστάσεις από πίνακες ζωγραφικής. Το 1965 χιλιάδες Αμερικάνοι προσπαθούσαν να συναρμολογήσουν το δυσκολότερο παζλ του κόσμου ονόματι Σύγκλιση (Convergence) ου Jackson Pollock



Στο τέλος της δεκαετίας του ΄60 οι σημαντικότερες εταιρίες κατασκευής ξύλινων παζλ έχουν εξαφανιστεί. Αυτό εκμεταλλεύτηκε η εταιρία Stave puzzles που κατάφερε να κυριαρχήσει στην αγορά των ξύλινων παζλ, χρησιμοποιώντας ως θέματα της έργα τέχνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου